Élősködő növények: Orobanche (vajvirág) fajok

Élősködő növények: Orobanche (vajvirág) fajok

orobanche spNézzünk meg közelről egy élősködőt!

Még tavasszal történt, hogy gyökerestül kihúztam ezt a képen is látható hivatalosan kis csalánnak (Urtica urens) nevezett növényt a földből és vele együtt egy másikat is. A gyökerén élt, vagy inkább élősködött ez a vajvirág faj (Orobanche sp.).

Az élősködő növények a tápanyag egy részét, vagy teljes egészét a gazdanövénytől vonják el. Az erre specializálódott ún. szívógyökérrel (haustorium) behatolnak egy másik növény gyökerébe és így veszik fel a tápanyagot.

Az Orobanche fajok a teljes paraziták közé tartoznak, az összes tápanyagot a gazdanövényből vonják ki. Klorofillt nem tartalmaznak, zöld részeik nincsenek, a virágaik sárgás, barnás, vöröses és kékes színűek.

És hogyan is történik, az itt látható:

 

orobanche

 

 

1. Orobanche lucorum 2. Orobanche alba 3. Orobanche uniflora 4. Orobanche gracilis 5. Orobanche fasciculata 6. Orobanche bulbosa 7. Orobanche hederae 8. Orobanche reticulata

orobanche_spp

 

 

Fotók: Internet

 

 

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Élősködő növények: Orobanche (vajvirág) fajok” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Plantae!

  A szomszéd a kerítésnél már évek óta napraforgót ültet, hogy ne lehessen átlátni, amivel nem is lenne baj, de a napraforgó gyökerén van egy vajvirág faj, ami át szokott jönni méterekre hozzánk. Nem tudom, hogy kell-e aggódnom, hogy más növényre is esetleg rátelepszik? Tavaly tavasszal ültettem oda ritkaságokat, nem szeretném, ha bajuk lenne. Hogy lehet megakadályozni, hogy átjöjjön? Gyomírtóval elpusztul a szívógyökere?
  Köszönöm a választ!

  • Kedves Marcell,

   A napraforgót károsító Orobanche cernua gazdanövénye a napraforgó, a szakirodalom szerint e faj gyökerének közelében csíráznak csak a magjai.
   Sajnos, a védekezés kidolgozása teszt fázisban van, tekintve, hogy a probléma az utóbbi években jelentkezett robbanásszerűen.
   Én nem használnék gyomirtót, inkább javasolnám a szomszédnak, hogy az elkövetkezendő 20 évben térjen át a kukoricára. 🙂
   (Az Orobanche magok a talajban sok évig képesek megőrizni a csírázó-képességüket, így 1-2 éves gazdanövény váltás sajnos nem segít.)

   Remélem, tudtam segíteni!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Balesetveszélyes!
Cerastium tomentosum – molyhos madárhúr (Caryophyllaceae)
Virágágyak II.
Close