Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

5
(5)

A homoktövis egyszerre gyümölcs, gyógynövény és dísznövény!

Sokszor gond a nagyon homokos talaj hasznosítása. Hamar kiszárad, így az oda telepített növényeket gyakran kell öntözni. Ilyen helyekre lehet ültetni az igénytelen homoktövist, de természetesen jobb talajokra is telepíthetjük.

A homoktövis egyik alfaja hazánkban őshonos, az éghajlatunkhoz jól hozzászokott, ezért többnyire öntözést sem igényel. Bokorrá és fává is alakíthatjuk. Érdekes formájú és ezüstös levelei miatt dísznövényként is használhatjuk, de elsősorban az értékes gyógyhatású gyümölcséért ültetik.

A homoktövis március végén, április elején hozza apró, jelentéktelen virágait, amelyeket a szél poroz be. Kétlaki növény, vagyis vannak porzós és termős egyedei. Ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon, mindkét növényt meg kell vásárolnunk. Egy porzós egyed 5-9 termőset tud beporozni. Ültessük a növényeket úgy, hogy a szél a porzós virágú felől fújjon a termős virágúak felé.

A gyümölcsök augusztusban, szeptemberben érnek narancssárgára. Nagyobb mennyiség esetén a gyümölcséből lé, lekvár készülhet. Különleges íze miatt húsokhoz köretként is kiváló.

A gyümölcse sokféle hatóanyagot és összetevőt tartalmaz: növényi olajokat és zsírokat, kálciumot, magnéziumot, cinket, C-vitamint, E-vitamint, F-vitamint, béta-karotint, flavonidokat.

Végül néhány példa arra, mennyire sokoldalú gyógynövény és mennyiféle betegségre, illetve betegség megelőzésére használható: meghűlés ellen, védi a májat, érelmeszesedés ellen, jót tesz az anyagcserének, gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő, immunrendszer erősítő, gátolja a ráncok kialakulását és a hajhullást, jó égési sebekre.

A vadon élő példányai VÉDETTEK!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 5

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .