Kukacos cseresznye és meggy

4
(4)

kukacos cseresznyeEurópai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi)

A 2. képen látható 3-4 mm hosszú, fekete-mintás szárnyú rovar okozza a cseresznye és meggy kukacosodását. Legnagyobb mértékben a cseresznye gyümölcsét károsítja, annak 50-100%-át tönkreteheti. A meggyet kevésbé fertőzi, a gyümölcsök 25-40%-a kukacosodhat. Megfigyelték az égerlevelű fanyarka (Amelanchier alnifolia) gyümölcsében is.
A legkorábbi cseresznyefajták érésükkel megelőzik a cseresznyelégy megjelenését, ezért nem kukacosodnak. A késői cseresznyéknél sajnos ez elkerülhetetlen és védekezés szükséges.

A cseresznyelégy Európa északi részén kívül mindenhol előfordul. Nagyjából májusban (de már április közepétől is lehetséges) jelenik meg a kifejlett rovar, a talajból mászik elő. Legszívesebben a fák lombjának déli, napos oldalán tartózkodik. Párosodás után a nőstény leteszi tojásait a gyümölcs héja alá (3.fotó). Egyszerre csak egy tojást rak le egy gyümölcsre, majd a potrohát végighúzva a gyümölcsön, feromont ken rá, ami a többi nőstény számára a foglaltságot jelenti. Ez az oka, hogy egy gyümölcsben csak egy (kivételesen néha kettő) kukac található. A rajzás augusztus közepéig tart. A cseresznyelégynek évente egy nemzedéke van.
A tojásból a lárva (kukac) 3 hét után kel ki. Majd a talajra esve, oda befúrja magát és bábbá alakul. A földben bábként (4. fotó) telel át, olykor két telet is ott töltve. Tehát egy, vagy két év telelés után tavasszal kerül elő ismét, már kifejlett rovarként.

Régi védekezési mód, hogy a fák alatti területet mélyen felássák, majd a talajt ledöngölik. Így a kifejlett példányok nem tudnak előjönni tavasszal a földből.
A legeredményesebb védekezés mégis a cseresznyelégy peterakás előtti elpusztítása permetezéssel. Mivel megjelenésük időjárás függő is, így az időben eltolódhat. A megjelenés megállapítása ragacsos sárgalappal történik. A kereskedelemben kapható, ugyan nem olcsó, de több lap van egy dobozban, több kerttulajdonos számára elegendő és más kártevőknél is hasznos lehet. A sárgalapot a fa déli oldalára helyezzük el. Amikor a képen látható rovarból 3-5 beleragad, akkor már lehet permetezni. A permetezést általában 2-3-szor meg kell ismételni. A permetezőszert úgy válasszuk meg, hogy a cseresznye ehető legyen, vagyis a várakozási időnek vége legyen, amikorra a cseresznye megérik. (Olvasd el a permetezés c. sorozatot)

kukacos cseresznye

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .