Lótetű, lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa)

4.7
(3)

lotetu gryllotalpaA lótetű a többi rovarhoz képest nagyméretű, kifejletten 5 cm-es lótücsökféle. Földalatti életmódot folytat, ahogy a fotón is látható az első pár lábai szélesek, ásásra alkalmasak. Leginkább tavasszal vehetők észre a frissen felásott és beültetett ágyasokban közvetlenül a talajfelszín alatt készített, kissé kipúposodó kanyargós járatai. Ilyentájt sok bosszúságot okoz, mert a fiatal palántákat elpusztítja.

Nem csak növényi részekkel táplálkozik, hanem megeszi a rovarokat, a gilisztákat, valamint a káros lárvákat és a csigákat is. Leginkább éjszakai életet él. Hátsó pár szárnyai miatt kitűnően repül, igaz ezt ritkán teszi meg.

Nyáron a hímek párzás előtti ciripelése sokszor hallható. A nőstény a párosodás után kamrákat épít. Ezek olyan üregek, melyeknek falát a nyálával megkeményíti és alul kivezető nyílásuk van, hogy a víz ne gyűljön ott fel. Egy nőstény akár 500 petét is lerakhat 3 hónap alatt. Majd a petéket és a kikelt lárvákat hosszú ideig őrzi. Az első évben lárva alakban telelnek át, majd tavasszal alakulnak át kifejlett rovarokká.

lotetu gryllotalpa

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.7 / 5. Szavazatok: 3

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .