Padlizsán – Solanum melongena

5
(2)

 

Solanum melongena
Padlizsán virága

Hogyan ültessük?
A padlizsán, vagy tojásgyümölcs néven is ismert zöldségnövény a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, éppen úgy, mint a paprika és a paradicsom. De nem Amerikából származik, az őshazája a trópusi Afrika és Elő-Ázsia.

A termés formája lehet gömb alakú, vagy hosszúkás, a színe pedig fehéres, sárgás és lila. Nálunk is kapható a magja, a paprikához hasonlóan február végéig érdemes elvetni és a továbbiakban is a paprikával azonos a palánták nevelése.

A környezeti igényeik is megegyeznek, a padlizsán szereti a meleg, párás helyet, ezért fólia alatt jól fejlődik. Egyesével ültessük és mivel lombja nagyobb terjedelmű, tartsuk be az előírt tőtávolságot.

Egy családnak elegendő 2-4 tő, így minden héten szedhető lesz 1-2 padlizsán júniustól egészen a fagyokig. A termés akkor érett, ha már elérte a teljes nagyságát, fényes, de a magja belül még fehér. Ha a mag megbarnul, akkor az íze keserűvé válik. A termés ásványi sókban gazdag és jelentős az A és C-vitamin tartalma.

Padlizsán Solanum melongena
Padlizsán növény

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .