
Hogyan ültessük?
A padlizsán, vagy tojásgyümölcs néven is ismert zöldségnövény a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, éppen úgy, mint a paprika és a paradicsom. De nem Amerikából származik, az őshazája a trópusi Afrika és Elő-Ázsia.
A termés formája lehet gömb alakú, vagy hosszúkás, a színe pedig fehéres, sárgás és lila. Nálunk is kapható a magja, a paprikához hasonlóan február végéig érdemes elvetni és a továbbiakban is a paprikával azonos a palánták nevelése.
A környezeti igényeik is megegyeznek, a padlizsán szereti a meleg, párás helyet, ezért fólia alatt jól fejlődik. Egyesével ültessük és mivel lombja nagyobb terjedelmű, tartsuk be az előírt tőtávolságot.
Egy családnak elegendő 2-4 tő, így minden héten szedhető lesz 1-2 padlizsán júniustól egészen a fagyokig. A termés akkor érett, ha már elérte a teljes nagyságát, fényes, de a magja belül még fehér. Ha a mag megbarnul, akkor az íze keserűvé válik. A termés ásványi sókban gazdag és jelentős az A és C-vitamin tartalma.
