Orchideák tartása lakásban III.

4
(8)

 

Phalaenopsis orchidea
Pillangó orchidea

Phalaenopsis a legközkedveltebb orchidea

A Phalaenopsis, azaz lepkeorchidea a legismertebb, és legközkedveltebb orchidea. Tartása viszonylag könnyű –legalábbis a többi orchideához képest.


Megelégszik a szobai körülményekkel, de nyáron árnyékos helyen a szabadban is szívesen hűsöl.
Lakásban próbáljunk neki olyan helyet keresni, ahol az ablak közelében lehet, de tűző nap nem éri. Nálam legjobban az északi ablakpárkányt szereti.
Biztosítsunk számára párás mikroklímát, amit megtehetünk egy tálcával, amit teleszórunk kaviccsal, vagy agyaggolyóval, és ezt feltöltjük vízzel. (Vigyázzunk, hogy a cserép ne érjen a vízbe!) Vagy sok más növény, pl. páfrányok társaságában is elhelyezhetjük.
Tápanyag utánpótlását legegyszerűbben a speciális, kifejezetten orchideák részére készített tápoldattal oldhatjuk meg. Mindig olvassuk el a használati útmutatót, és tartsuk be az abban foglaltakat.
Öntözésénél vegyük figyelembe tartási helyének hőmérsékletét: alapvetően igaz az, hogy minél magasabb a hőmérséklet, annál többször locsoljuk, minél alacsonyabb, annál ritkábban. Lehetőleg gyűjtött szobahőmérsékletű esővizet használjunk, ioncserélt víz nem alkalmas. Aki nagyon szeretné kényeztetni kedvencét, nyáron hetente 2-3 alkalommal (télen ritkábban) állítsa cserepét esővízbe kb. 20-30 percre. Ügyeljünk arra, hogy öntözés után ne maradjon pangó víz a cserép alatt, mert ez nagyon rövid időn belül gyökérrothadást idézhet elő.
Az öntözés gyakoriságának megállapításánál elmondható, hogy inkább legyen 2-3 napig száraz a növény földje, mint vízben álljon.
Ültetésnél feltétlenül nagy szemű speciális orchideaföldet használjunk, hiszen növényünk eredeti élőhelyén fakéreg törmeléken, a fák tetején, vagy ágvilláján élt, tehát a jó vízáteresztő-képességű talajt szereti, nem viseli el a levegőtlen, tocsogó talajt.
Választhatunk átlátszó cserepet, -bár erre annak ellenére nincs feltétlenül szüksége, hogy a gyökerek fotoszintetizálnak-, mivel ebben mi magunk láthatjuk a gyökerek és a talaj állapotát.
Virágzása nem évszakhoz kötött, ha kedveli a helyét, elegendő fényhez, tápanyaghoz jut, egész évben folyamatosan virágozhat.
Széleskörű színváltozatai jelentek meg a piacon, szinte minden színből, színösszeállításból találhatunk példát a teljesen fehértől az egész sötét bordóig, a sárgán, és ezek variációin keresztül. A kereskedelemben kapható kék színű példányok csalókák, ezek valójában fehér virágok, megszínezve különböző módszerekkel. Viszont léteznek kékes-lilás, természetes színű egyedek is, ezek virága viszont jóval kisebb, kevésbé látványos.

Pillangó orchidea Phalenopsis var
Phalaenopsis színvariációk

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 8

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .