Léggyökerek, támaszkodó gyökerek

Lehetetlen küldetések: Támaszkodók

A fennmaradásért mi mindenre képes egy-egy növény! A leglátványosabb a gyökerek kapaszkodása, ami nemcsak a mélyben, vagy a kibukkanó errodált felületeken gyönyörködtető látvány, de a felszín felett is megannyi formában jelen van.

LÉGGYÖKEREK. Valójában hajtáseredetű gyökerek, amelyek a növény föld feletti szárrészéből eredve általában lenyúlnak a talajig. Sokféle változatuk ismert.
A tápanyagszállító léggyökerek a talajba érve normál gyökérként funkcionálnak, felszívó szerepük van.
De a valódi léggyökerek például (orchideáknál) nincsenek kapcsolatban a talajjal, s fotoszintetizálás mellett a levegő páratartalmát is felveszik.

A támasztó léggyökereket a növény alátámasztásra, rögzítésre használja. A Ficusok sokszínű, szemet gyönyörködtető módon alkalmazzák a léggyökereket.  A Ficus benjamina és Ficus indica olyan
léggyökereket ereszt, amelyek nem ágaznak el a levegőben, igen sokszor szinte oszlopos megjelenésűekké válnak. Olyan erősen tartanak, hogy még az eredeti törzset is kiemelhetik a talajból. A Ficus bengalensis léggyökerei annyira megvastagodhatnak, hogy az eredeti törzs szerepét is képesek lesznek átvenni, azaz megtartani a teljes növényt. Ugyanúgy, ahogy a Ficus virens függönyszerű támasztó léggyökerei is.

(A cikk a Miminet webhelyen is megtalálható.)

Léggyökerek, támaszkodó gyökerek
Támaszkodók

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Elmúltak a fagyok :)
Bonsai IV.
Árvíz 2.
Close