Lehetetlen küldetések: Támaszkodók

1
(1)

A fennmaradásért mi mindenre képes egy-egy növény! A leglátványosabb a gyökerek kapaszkodása, ami nemcsak a mélyben, vagy a kibukkanó errodált felületeken gyönyörködtető látvány, de a felszín felett is megannyi formában jelen van.

LÉGGYÖKEREK. Valójában hajtáseredetű gyökerek, amelyek a növény föld feletti szárrészéből eredve általában lenyúlnak a talajig. Sokféle változatuk ismert.
A tápanyagszállító léggyökerek a talajba érve normál gyökérként funkcionálnak, felszívó szerepük van.
De a valódi léggyökerek például (orchideáknál) nincsenek kapcsolatban a talajjal, s fotoszintetizálás mellett a levegő páratartalmát is felveszik.

A támasztó léggyökereket a növény alátámasztásra, rögzítésre használja. A Ficusok sokszínű, szemet gyönyörködtető módon alkalmazzák a léggyökereket.  A Ficus benjamina és Ficus indica olyan
léggyökereket ereszt, amelyek nem ágaznak el a levegőben, igen sokszor szinte oszlopos megjelenésűekké válnak. Olyan erősen tartanak, hogy még az eredeti törzset is kiemelhetik a talajból. A Ficus bengalensis léggyökerei annyira megvastagodhatnak, hogy az eredeti törzs szerepét is képesek lesznek átvenni, azaz megtartani a teljes növényt. Ugyanúgy, ahogy a Ficus virens függönyszerű támasztó léggyökerei is.

Léggyökerek, támaszkodó gyökerek
Támaszkodók

Olvasd el ezt is: Felöltöztetett házfalak
Lehetetlen küldetések – Kapaszkodók

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 1 / 5. Szavazatok: 1

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .