Felöltöztetett házfalak

4.4
(7)

A homlokzatok növényekkel való befuttatása a régi időkre nyúlik vissza.

Eleinte divatáramlatok befolyásolták, a nemesi kúriák, villák falait díszítették vele, hisz csak a jobb módúak engedhették meg maguknak.
Később már városi bérházak falain is felbukkantak.

A kezdeti ékesítő szerepet pedig felváltotta a funkcionalitás, s az épületfizikai szempontok kerültek előtérbe, melynek nyomán új lendületet kapott az épületek felöltöztetése.
Eleinte ugyan a technikai eszközök nem voltak megfelelően kialakultak még hozzá, s így károkat okozott, a karbantartási munkálatok miatt pedig egy időre visszaesett a lelkesedés. De ma már a segédeszközök választéka is szélesedett, s az esztétikai lehetőségek egész tárházával együtt újra visszakerült a házfalakra ez az ősidőktől környezetünkben jelen lévő szemet gyönyörködtető és egyben hasznos kialakítás.

Vannak, akik idegenkednek a homlokzat növénnyel való borításától, pedig jelentősége gazdaságosságát tekintve igencsak meggyőző.

  • Védi a vakolatot az eső és nap károsításai ellen, tehát lassítja a mállási folyamatokat, mert a növényzet miatt csökken a falak nedvesedése és hőterhelése, s így a homlokzat ritkábban szorul felújításra.
  • Jó hőszigetelést jelent a ház számára, hiszen a növényzet és a homlokzat között levegőpárna alakul ki, így fűtésre, légkondicionálásra kevesebbet kell költeni, jobb lesz a beltéri klíma.

Az aggályokat keresőknek tudniuk kell, hogy hibátlan homlokzatból kiindulva nagyon ritka a kár.

A növényburkolat inkább kiegészítő védelmet jelent.
A dús növényzet alatt nem szennyeződik tovább a fal, s a lassúbb növekedésű növények választásával az ápolási munkálatok is csökkennek.

Az ablakpárkányok körüli növekedés metszéssel egyszerűen kordában tartható. A növényzetben kialakult életközösségben pedig egy idő után beáll az egyensúlyi állapot.

A kapaszkodó növények számára kialakított támasztékot az ablaktól távolabb ideális elhelyezni, így az élővilág nem látogat be a szobába.

vadszőlő Parthenocissus tricuspidata
A tapadókorongos vadszőlő az egyik legnépszerűbb fali futónövény

 

Olvasd el ezt is: Lehetetlen küldetések – Kapaszkodók
Lehetetlen küldetések – Támaszkodók

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.4 / 5. Szavazatok: 7

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .