uborka

Uborka fajtaválasztás – uborkamag

Még nincs itt az uborka ültetésének az ideje, de a magokat ilyentájt szoktuk beszerezni.

Nem is gondolnánk, hogy akár már a fajta megválasztásánál eldőlhet, sikeres lesz-e a termesztés!

Amikor az uborkának szezonja van, a kerttulajdonos néha meglepődik, hogy az uborka helyett furcsa gömb alakú termések jelennek meg.
Ilyenkor szokták mondogatni, hogy „dinnye nőtt az uborkámon”, „biztos beporozta az uborkát a dinnye”, „uborka helyett dinnyemag volt a zacskóban”. Végül is ezeknek a feltevéseknek egyike sem igaz. De akkor hogyan lehetséges mégis?

uborka növény terméssel

Az uborkák egy része vegyes virágú, amely azt jelenti, hogy a növényen valamilyen arányban hím ivarú virágok is megjelennek a nőivarú virágokon kívül.
Megkülönböztetni úgy lehet őket, hogy a nőivarú virág mögött lehet látni az uborkakezdeményt. Ezeknél a fajtáknál a terméskötéshez beporzásra van szükség.

Az ún. partenokarp fajtákon csak nőivarú virágok találhatók. Ahhoz, hogy uborkát teremjen, nincs szükség a virágok megporzására, a kifejlődő termések pedig magnélküliek. A virágok megporzása kifejezetten hátrányos. Ha megtörténik a beporzás, akkor fejlődnek ki az eltorzult uborkák.

A fent leírtak miatt a partenokarp uborkákat a vegyes virágú típusoktól legalább 100 méter távolságra kell ültetni, nehogy a virágaikat a rovarok beporozzák. Ha ezen a távolságon belül a szomszédoknak van vegyes virágú uborkája, akkor a partenokarp uborkafajtát valamilyen módon védeni kell a beporzást végző rovaroktól. A magok csomagolásán a partenokarp jelleget mindig feltüntetik.

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Katicabogár 1.
Növényekkel a szúnyogok ellen 5.
Palánta megnyúlása
Close