Retek gondozása

0
(0)

Válasz egy kérdésre, amely így szólt: hogyan kell a retket gondozni, hogy ne pudvásodjon, vagy repedjen fel?

retek

A pudvásodás leggyakoribb oka régebben a tápanyag felvételéhez és beépítéséhez (asszimiláció) képest túl gyors gumónövekedés. A most magról ültethető fajtáknál ezt már nemesítéssel megszüntették, az asszimilációs képességük egyensúlyban van a gumó növekedésével.

Általában elmondható, hogy a tömörebb típusú retekfajták kevésbé hajlamosak fásodásra. Nagyon gyakori ok, a vízhiány miatti pudvásodás. Egy hosszabb szárazság után viszont egy hirtelen nagy adagú öntözés, vagy a sok eső a retekgumók felrepedését okozza.
A retek rossz tápanyagellátása is oka lehet ezeknek a problémáknak. Ha túl kevés a nitrogén, akkor lassul a növény növekedése és hamarabb kezdődik a pudvásodás. A túl sok nitrogén viszont a gumók felrepedéséhez vezet a túl gyors növekedés miatt.
Természetes folyamat, hogy az elöregedett gumók megfásodnak, pudvásodnak, ezért a gumó maximális méretének elérése után nem szabad várni a fogyasztásával. A retek termesztésénél tehát fontos a kiegyensúlyozott tápanyagellátás, a megfelelő mennyiségű egyenletes vízellátás (gyakran, kis adagok) és a gumók idejében történő, elöregedés előtti felszedése.

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 0 / 5. Szavazatok: 0

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás - Szeretettel várjuk a kérdésed, véleményed

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

%d blogger ezt szereti:
Read previous post:
Fura paradicsomok

Egy ismerőstől kaptam ezt a fotót, azzal a kérdéssel, hogy létezik-e valóban a „paradicsomfa”?

Close