Válasz egy kérdésre, amely így szólt: hogyan kell a retket gondozni, hogy ne pudvásodjon, vagy repedjen fel?
A pudvásodás leggyakoribb oka régebben a tápanyag felvételéhez és beépítéséhez (asszimiláció) képest túl gyors gumónövekedés. A most magról ültethető fajtáknál ezt már nemesítéssel megszüntették, az asszimilációs képességük egyensúlyban van a gumó növekedésével.
Általában elmondható, hogy a tömörebb típusú retekfajták kevésbé hajlamosak fásodásra. Nagyon gyakori ok, a vízhiány miatti pudvásodás. Egy hosszabb szárazság után viszont egy hirtelen nagy adagú öntözés, vagy a sok eső a retekgumók felrepedését okozza.
A retek rossz tápanyagellátása is oka lehet ezeknek a problémáknak. Ha túl kevés a nitrogén, akkor lassul a növény növekedése és hamarabb kezdődik a pudvásodás. A túl sok nitrogén viszont a gumók felrepedéséhez vezet a túl gyors növekedés miatt.
Természetes folyamat, hogy az elöregedett gumók megfásodnak, pudvásodnak, ezért a gumó maximális méretének elérése után nem szabad várni a fogyasztásával. A retek termesztésénél tehát fontos a kiegyensúlyozott tápanyagellátás, a megfelelő mennyiségű egyenletes vízellátás (gyakran, kis adagok) és a gumók idejében történő, elöregedés előtti felszedése.