Fura paradicsomok

4.8
(6)

Egy ismerőstől kaptam ezt a fotót, azzal a kérdéssel, hogy létezik-e valóban a „paradicsomfa”?

paradicsomfa

A fotón látható paradicsom létezik. Sőt nem is ritka, a magyar kertészek, otthon zöldséget termesztők is jól ismerik: a folytonnövő paradicsomról van szó, mely fajtától függően kicsi, közepes és nagy méretű termést is hozhat.
A kertekben ezeket 1 szálra engedve 2-3 m magas növényként láthatjuk hosszú karókhoz kötve.
Ősszel, a hideg beköszöntével a paradicsomok elpusztulnak. De csak a hideg telű éghajlaton egynyári növény a paradicsom, ahol megfelelő a hőmérséklet, ott folytatja a növekedést.

És hogyan lett fa alakú ez a növény? Metszéssel. Ugyanis a paradicsom jól formázható. A szárat egy idő után több szálra hagyták, majd innen eltávolították a leveleket és hajtásokat, ezért tűnik úgy, mintha törzse lenne. A többi részt felfuttatták, a hónaljhajtásokból sok elágazást képeztek, ez látszik a fa lombjának, amelyhez azért szükséges támaszték is.

Nem csak a paradicsom, de a folytonövő paprika is alkalmas erre. Dél-Olaszországban pedig magam is láttam folytonnövő padlizsánból kialakított „fát”.

A másik érdekesség:

Paradicsom fejjel lefelé lógva. Aki kitalálta nyilván azt gondolta, mindegy merre lóg ki a cserépből. Végül is, miért ne? :) Még tart a palántázás időszaka, ki lehet próbálni!

paradicsom fejjel lefele

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.8 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .