A szelídgesztenyefa (Castanea sativa) termése finom őszi csemegének számít.
A sütés előtt ejtsünk rajta egy bemetszést, utána mehet a parázs fölé, vagy a sütőbe.
A déli országokban másképpen is elkészítik: kevés sót raknak vízbe, a gesztenye héját bemetszik és kb. 40 percig főzik a forró vízben, majd a héját lehúzzák és borba mártva fogyasztják.
Táplálkozásélettani szempontból értékes élelmiszer, sok rostanyagot tartalmaz.
Gazdag B1-, B2-, B6-, E- és C-vitaminban. Jelentős mennyiségben található benne natrium, kálcium, kálium és foszfor. A régi időkben a szárított termés lisztjéből kenyeret is készítettek.
Használták húsételekhez, levesek készítéséhez, köretekhez és édességek sütéséhez is.
Mivel a gesztenye egészséges és finom is, érdemes kipróbálni a régi és más nemzetek receptjeit.
Ősszel sok helyen vásárolható a szelídgesztenye termése.
Magyarországon nagyobb szelídgesztenye ültetvények a Dunántúlon találhatók. Akinek van lehetősége, ültethet fát. A szelídgesztenyefa szereti a meleg és csapadékos nyarat, de télen elviseli a -20°C-os hideget is.
A termés éréséhez hosszú, meleg ősz szükséges. A lúgos talajt azonban nem kedveli. Helyigényes, a magassága 20-30 méter, metszeni nem szokták.
Igen hosszú életű fafaj, több száz évig él. A szelídgesztenye nem rokona a jól ismert vadgesztenye fajoknak (Aesculus), botanikai szempontból más-más családba tartoznak.