Valódi sáfrány (Crocus sativus)

3.4
(14)

A legdrágább fűszer valódi sáfrány (Crocus sativus).
Ennek a sáfrányfajnak a bibéjéből készül a világ legdrágább fűszere szárítással.

A történelem során az ára sokszor az aranyéval vetekedett.
Jelenleg 1 kg fűszer ára megközelíti a fél-egymillió forintot minőségtől függően. Az ára azért magas, mert sem a termesztése, sem a virágokból a bibék kézzel való begyűjtése nem könnyű. Egy kg szárított fűszerhez 5 kg friss bibe szükséges. Ezt a mennyiséget 1000 m2-en termelik meg, ahol 80 000-100 000 tő sáfrányt telepítenek. Egy sáfrány 4-6 virágot hoz, egy virágnak 3 bibéje van, ebből könnyen kiszámolhatjuk, hogy az 1 kg szárított fűszerhez kb. 1 000 000 bibeszál kell.

sáfrány fűszer
Sáfrány fűszer

A sáfrány értékes fűszer, ételszínezék, illatszer és gyógynövény. Ízesítéshez elegendő 1-5 szál belőle. Az ételekhez mindig csak a főzés végén szabad hozzáadni, mert hő hatására elveszíti előnyös tulajdonságait.
Nagy mennyiség alkalmazása mérgezést okoz, 200 g belőle pedig már halálos adag. Terhes nőknek és 2 éven aluli gyerekeknek a fűszer fogyasztása nem ajánlott.

Sajnos mindig vannak, akik kihasználva a fűszer magas árát, inkább hamisítják ezt a fűszert. A sáfrány hamisítása a középkorban annyira súlyos bűntett volt, hogy halállal büntették, többek között az élve eltemetést alkalmazták. A sáfrányt manapság sokszor a sáfrányos szeklicével helyettesítik, de ez csak inkább az ételek színezésére alkalmas, az íze nem hasonlít a sáfrányéra.

A dísznövényként termesztett hibridek és hazánkban honos sáfrány (krókusz) fajok bibéi nem alkalmasak fűszernek, ráadásul ez utóbbiak védettek.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.4 / 5. Szavazatok: 14

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .