Vegyszermentes védekezés a lótetű ellen

lotetu vedekezesA jó idő miatt már kiültetésre kerültek a palánták és sokan érdeklődtek, hogyan lehet védekezni a lótetű ellen vegyszer használata nélkül.

Nekem jól bevált módszer a palánták körbekerítése. Szükséges hozzá palántánként egy joghurtos pohár, melynek az alját eltávolítjuk és oldalt hosszában szétvágjuk. Majd az oldalánál szétnyitva a palánta köré helyezzük és félig a földbe nyomjuk. Mikor a palánta nagyobb lesz, a joghurtos poharat eltávolíthatjuk, ilyenkor a lótetű már nem károsítja a zöldségeket.


A joghurtos pohár felrakása előtt naponta 10 palántát is elpusztítottak a lótetvek. Ennek a módszernek az alkalmazása után 3 év alatt csak egyetlen paprika esett áldozatul.

A lótetűnek nem a növény a fő tápláléka. Rovarokat eszik és rengeteg káros lárvát pusztít el. Szereti a nedves talajt, ezért az öntözött kertek ágyásaiban szívesen betelepszik. Ilyenkor reggel jól láthatóak a közvetlenül a felszín alatt kanyargó, tetején kicserepesedett járatai. Az útjába kerülő fiatal zöldségeket elpusztítja. Könnyű felismerni a kártételét: a palánta lankad, úgy tűnik, mintha kissé beljebb húzták volna a földbe és ha kihúzzuk hiányzik a gyökere.

Ráadásul még egy érdekes információ: a lótetű 20 perc alatt akár 6 kg földet is képes megmozgatni.

lotetu vedekezes

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Codiaeum variegatum – tarka kroton (Euphorbiaceae)
Portulaca grandiflora– Porcsinrózsa, porcsinka, Kossuth-csillag, kukacvirág (Portulacaceae )
Bonsai I.
Close