Virágágyak II.

5
(6)

Önálló virágágy kialakítása

A kizárólag egynyári növényekkel beültetett virágágyak nem elterjedtek manapság. Parkokban, utcákon és kisebb előkertekben azért előfordulnak, de sokkal népszerűbb az elszórt évelő csoportokkal tarkított elrendezés. Tavaszi ágyakban a sárgaviola, kerti kankalin, százszorszép, nebáncsvirág osztozik a területen a tulipánnal, nárcisszal és más hagymásokkal. Nyáron számtalan kertben a népszerű egynyáriak (bársonyvirág, fülesternye, bojtocska, begónia), rózsák vagy egyéb bokrok közé kerülnek talajtakarónak.

viragagy2

A virágágykészítés lépései:

1. Helyválasztás: a legtöbb esetben már meglevő rabatt- és border-ágyakat ültetünk be. Amennyiben lehetőség nyílik új területek kialakítására, válasszunk nyílt, napos, szélvédett helyet.
2. Formaválasztás: érdemes egyszerű formát tervezni, kerüljük a sok apró ágyat és a komplikált alakzatokat. A gyeppel körülvett virágágyak legyenek egyszerűek – négyzet, téglalap, kör vagy ellipszis alakú.
3. Színválasztás: a színeket mindenki egyéni ízlése alapján választja ki, van azonban néhány szabály, amelyet mindenképp érdemes betartani. Ne ültessük az egyik növény színkeveréke mellé másik színkeverékét, a tarka csoportokat törjük meg egyszínű fajtákkal. A másik szabály, hogy a feltűnő, élénk színű csoportok közé helyenként ültessünk szürke vagy fehér foltokat.
4. Növényalkalmazás: érdemes jól megválasztani a fajokat és fajtáikat. Nyugodtan választhatjuk a megszokott, közkedvelt növényeket, de érdemes néhány szokatlanabb újdonságot kipróbálni, feltéve, hogy a szaporítóanyag beszerezhető. Szem előtt kell tartani a kiválasztott növények tulajdonságait, hogy minden szempontból megfeleljenek: a terület fekvése, talajtípus, virágzási időszak, magasság, stb. tekintetében.
5. Ültetési terv: az elképzeléseinkről érdemes színes vázlatot készíteni. Nem érdemes túl sokféle növényt tervezni egy ágyba; főleg a szabályos ágyaknál célszerű korlátozni az összeültetett fajták számát. Magasságbeli társítással is törekedhetünk különböző formák kialakítására – a felfelé törők (oroszlánszáj, zsálya) mellé az alacsonyabb, szétterülő árvácska, begónia, petúnia kerülhet.
6. Vásárlási lista: nem biztos, hogy a kiválasztott növények minden szempontból beleillenek a tervünkbe. A végleges lista összeállítása után a kiválasztott növények térállásának megfelelően számoljuk ki, hogy mennyi magra, hány palántára lesz szükség.

viragagy3

Virágágy típusok

1. Rabatt-ágy
Az egyik legnagyobb virágágy típus. Olyan beültetett terület, amely minden oldalról megtekinthető. Hagyományosan egynyári növények alkotják, de ma már gyakran alkalmaznak különböző télálló évelőket és hagymásokat is. Esetenként a télálló évelők az uralkodók és az egynyáriakat kis csoportokban ültetik közéjük.

2. Border-ágy
Különösen Angliában kedvelt virágágy típus. Olyan beültetett terület, amelyre egy vagy több, de nem minden oldalról nyílik rálátás. A virágos border-ágy különböző évelőkből, egynyáriakból és hagymásokból áll. A vegyes border-ágyat főleg bokrok, alacsony termetű fenyőfélék, valamint évelők, hagymások együttese alkotja egynyáriak kisebb foltjaival tarkítva.

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .