Zöldségek fóliasátor alatt

4.2
(112)

Sok kertben látni fóliasátrat, nem is túl bonyolult felállítani, de azért mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. A fólia alatt a zöldségeket korábban kipalántázhatjuk és hamarabb kezdenek teremni, és tovább is szüretelhetünk.

A következő tényezőket kell figyelembe venni a fóliasátor felállításánál:

  • megfelelő nagyság (fólia ára)
  • védett helyen való felállítás
  • alá palántázott növényfajok és azok aránya

A fotón nagy alapterületű magas fóliasátor látható, ebben már nagyobb mennyiségű, magasra növő zöldségek is termeszthetők.

zoldsegek foliasatorban 2101

Palántázás fóliasátorban

Fólia alá 1-1,5 hónappal korábban kezdhetünk palántázni és így hamarabb jutunk friss zöldségekhez. Nem csak a korai termés az előnye, előfordult az is, hogy ősszel jó idő esetén akár október végéig lehetett paradicsomot szedni alóla.

A fólia a hidegen kívül egyéb negatív időjárási hatásoktól is védi a növényeket, mint a szél, a gyengébb jégeső. Vannak olyan magas hőmérsékletet, vagy páratartalmat igénylő zöldségek (pl. paprika), amelyek több és nagyobb termést hoznak fólia alá ültetve.

zoldsegek foliasatorban 2101 2
Zöldségek a fóliasátorban

A fóliasátor hátrányai

A fólia alatt való termesztés több munkával és odafigyeléssel jár: még esős időben is gondoskodni kell a locsolásról, melegben ki kell nyitni és hidegben be kell zárni, de ekkor is minden nap rövid szellőztetés szükséges.

A melegebb és párás körülmények miatt könnyebben lépnek fel gombás betegségek. A vizsgálatok szerint a fólia alatt termelt zöldségeknek alacsonyabb a C-vitamin tartalmuk.

A házikertekben lévő fóliasátrakat általában olcsón állítják össze. Az ára néha még így sem mindig térül meg, mert a nagyobb viharok, jégesők tönkretehetik a fóliát, amely végül is a legdrágább alkotórésze. Nagyjából 2-4 évente kell cserélni. Ezért egy családot kiszolgáló fóliát nem érdemes túl nagyra tervezni és jól meg kell gondolni mit telepítünk alá.

Érdemes a fontosabb zöldségek közül a paradicsomot, paprikát, uborkát, tojásgyümölcsöt és esetleg néhány különlegességet beültetni a megfelelő aránybanelosztva.

Összefoglalva: a fólia sátor nagyságát jól megtervezve, védett helyen felállítva, a kora tavaszi és késő őszi termés miatt, a hőmérsékletre és páratartalomra kényes növények termesztése érdekében érdemes meggondolni a fóliasátor használatát.

Fűtött és fűtetlen fólia

A zöldségtermesztésben fűtött és fűtetlen fóliát is használnak.

A fűtés mértékétől függően télen is lehet fóliában növényeket termeszteni, vagy jóval hamarabb lehet azokat elültetni.

Nagyon szélsőséges időjárás esetén (pl. kora tavaszi erős fagyok) a zöldségtermesztés a fűtetlen fóliában bizonytalanná válik.

Az otthoni fűtetlen fólia alá február második felében kezdhetjük vetni a hónapos retek magvait. Március elején lehet a fejes saláta palántákat beleültetni. A salátánál vigyázni kell, hogy ilyenkor még a hideghajtatásra alkalmas fajtákat használjuk. Erről a csomagoláson található információ.

A paradicsom, paprika és padlizsán palánták április elején kerülhetnek a fólia alá. Az uborkamagokat szintén áprilisban kell odavetni.

A saláta és a retek hamar felszedésre kerül. Ennek ellenére ne ültessük tele velük a fóliasátrat, hanem ajánlatos a területnek csak az 1/3-át felhasználni erre.

Így a fontosabb zöldségek (paradicsom, paprika) nagy részét biztosan időben elpalántázhatjuk a fennmaradó helyre.

zoldsegek foliasatorban 2101 4

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 112

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .