A fák árnyéka

4.4
(7)

A fák árnyékában mindig hűvösebb van. Az erdőben akár 3-6°C-kal is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a csupasz felületű részeken. Ennek nem csak az az oka, hogy a lomb árnyékol, azaz megvédi a közvetlen napsugárzástól a területet, hanem a levelek által kibocsátott vízpára is csökkenti a levegő hőmérsékletét.
Ne feledkezzünk el a kertben tartott állatokról sem. Adjunk rá lehetőséget, hogy azok is árnyékba tudjanak húzódni. Csak néhány fát, bokrot kell telepíteni a kertbe.

Az állatok a nagy hőség elől behúzódnak a fák árnyékba. De hogyan védekeznek maguk a fák a túlzott napsütés ellen?

Vannak fák, melyek erős napsütésben a leveleik élét fordítják a nap felé. Így csökkentik a besugárzást, szabályozzák a párologtatásukat. De éppen ezért ezek a fák kevesebb árnyékot adnak.

Ha egy fának ezüstös, szőrös, vagy viaszos levelei vannak, szintén jól bírja a napot. A fényes levelek visszaverik a napsugarakat. A viaszréteg és a szőrök csökkenti a párologtatást, a levelet védik az erős napsugárzástól.

Bizonyos fáknak bőrszerű, vastag leveleik vannak, azokban sokáig tudják tárolni a vizet, mely a párologtatáshoz kell, azaz a levelek hűtésére szolgál. A mediterrán területeken jellemző a kemény lombú erdő. Az ott élő fafajok leveleiben sok a szilárdító szövet, így nem lankadnak nagyobb melegben sem.

A fák körül ún. mikroklíma alakul ki. A mikroklíma egy tetszőlegesen kiválasztott kisebb tér klímája, mely eltér a környezetétől hőmérséklet, páratartalom, stb. szempontjából. A modern kertépítészetben a fák és más kerti elemek mikroklíma-alakító hatását is már figyelembe veszik. A fák mikroklímájában a hőmérséklet alacsonyabb a lomb árnyékolása miatt és magasabb a páratartalom, mert a levelek vizet párologtatnak.

A fa közvetlen környezete és a tágabb környezet között az eltérő hőmérséklet miatt levegőmozgás alakul ki.

A fák alatt hűsölni mindig kellemes a nagy nyári melegben. Visszatérve az állatokhoz, azért köztük is akadnak, melyek az árnyék helyett inkább a „strandolást” választják. :)

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.4 / 5. Szavazatok: 7

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .