Mitől foltosak a vadgesztenye levelei?

5
(4)

A vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) gyönyörű díszfa, parkokba, útszélekre ültetik. Biztos feltűnt, hogy az utóbbi kb. 15 évben a vadgesztenyefák leveleit barna foltok tarkítják.

A „tettes” a vadgesztenyelevél-aknázómoly, vagy vadgesztenye-sátorosmoly (Cameraria ohridella) nevű rovar. Először 1993-ban regisztrálták a jelenlétét hazánkban és azóta más országokba is továbbterjedt. A levelek barnulásának az oka, hogy a vadgesztenyelevél-aknázómoly hernyói a levelekben élnek és abban járatokat (aknákat) készítenek.

A hernyók aztán a járatokban bábozódnak be és ott telelnek át. Ez a rovar nem csak elcsúfítja a gesztenyefák lombját, hanem korai levélhullást is okoz.

Összesen 3 nemzedéke van egy évben, a következő évben a különböző fejlődési stádium miatt szinte folyamatosan kelnek ki a kifejlett molyok.

Éppen ezért kémiai irtással nem lehet megszüntetni a kártételüket. Egyszerű és környezetbarát megoldás lenne, ha ősszel minden településen megszerveznék a lehullott levelek összegyűjtését és megsemmisítését, így a levelekben lévő bábok is elpusztulnának.
Mivel a vadgesztenyén kívül más gazdanövénye nem nagyon van, ezzel hatékonyan lehetne védekezni ellene.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .