A padlizsán termesztése

4.3
(11)

A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába, a csucsor (Solanum) nemzetségbe tartozó növényfaj, zöldségnövény. Egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, hazánkban is elterjedt, kiválóan használható könnyű zöldséges ételek elkészítéséhez, illetve ideális grillezéshez.

Tartalmaz C- és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is.

Bokra 40–100 cm magas, fásodó szára elágazik.
A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete; formája gömbszerű vagy hosszúkás.

Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval.
A padlizsán magvetés időpontja március elejétől áprilisig tart, kiültetni május végén lehet.

Minden fajta önbeporzó, de a sikeres beporzáshoz minimum 16 fok szükséges, és ideális páratartalom, mert a túl magas páratartalom mellett a pollenek összeragadnak, a túl száraz levegő pedig akadályozza a beporzást. Segítséget jelenthet ilyenkor a magasabb terméshozam eléréséhez ha a növényeket a déli órákban megrázogatjuk.

Szedésére akkor kerül sor, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű. Amikor már túlérett a növény, fénytelenné válik, a magok barnák lesznek, az íze pedig kesernyésre változhat. Július végétől a fagyok beálltáig terem.

padlizsán termése
padlizsán termése

Padlizsán növényvédelme hajtatásban

Fontos kártevője a gubacs fonalféreg, ellene talajfertőtlenítéssel, illetve vetésváltással védekezhetünk. Ha ez nem megoldható, márpedig növényházban, fóliában ez nehézkes, Érdemes valamilyen alternatív , termesztési módot alkalmazni, ahol a palánta, illetve a növény nem érintkezik közvetlenül a talajjal.

Szabadföldön tanácsos csak négyévente ugyanarra a helyre ültetni.

A burgonyabogár előszeretettel támadja meg a padlizsánt, sőt előnyben részesíti a burgonyával, és a paradicsommal szemben is. Ezt kihasználhatjuk, csalinövényként is ültethetjük, így minimális vegyszerkijuttatás mellett védekezhetünk a burgonyabogár ellen. Ugyanazokat a rovarölőszereket alkalmazhatjuk, mint a burgonyánál.

Fontos megemlíteni a takácsatkákat, melyek hajtatásban nagy károkat képesek okozni. Mivel a száraz, és a meleg sz ideális környezet számukra, mindenképpen érdemes beiktatni az esti órákban is párásító öntözést. Az atkaölő szert az üveghát, vagy fólia rejtettebb zugaiba is permetezzük.

Fontos gombás megbetegedés a Fusarium, mely a talaj felől támad. Védekezési lehetőség a vetőmag csávázása, vetésváltás, valamint a vadparadicsom alanyra oltás.

Az alternáliás foltosság, és a botritiszes szürkerothadás ellen rendszeres permetezéssel védekezhetünk.

Különleges padlizsán fajták

A padlizsán eredetileg fehér, vagy sárga színű volt, ma már azonban változatosabbnál változatosabb szín, és formavilág jellemző rá.

Nálunk legelfogadottabbak a sötétlila, vagy padlizsán színű, elnyújtott, vagy csepp alakú fajták.

Különleges fajták:

  • ’Mohican’: ovális, fehér színű, cserépben nevelésre is alkalmas.
  • ’Lao Lavander’: ázsiai fajra, a figyelmet rózsaszín vastagabb héjával hívja fel magára.
  • ’Rotondo Sfumata’ : lapított gömbalakú, fakó lila színű olasz fajta, nálunk is megterem.
  • ’Striped Toga’: narancs színű, zöld csíkokkal díszítve.
  • ’Listada de Grandia’ dézsában is nevelhető, érdekes lila cirmos színezete.
  • ’Ivory’ : íme egy másik fehér fajta. Solanum aethiopicum vagy etióp padlizsán alakjával leginkább a pritamin paprikánkhoz hasonlít, színe viszont narancssárga.
  • ’Thai Long Green’: a legfinomabb padlizsán fajtának tartják.
  • Makeur Puang vagy thai padlizsán borsószem nagyságával hívja fel magára a figyelmet. Curry-s ételek készítésénél használják.

 

Itt is írtunk a padlizsánról – kattints, és olvasd el ezt is!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 11

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .