Katicabogár 5.

4.8
(4)

A tízpettyes katicabogár (Adalia decempunctata) 4-5 mm nagyságú.

A kétpettyeshez hasonlóan a tízpettyes katicabogár is sok változatban fordul elő.
A pirosas alapon 10 pettyet viselő alapfajtól eltérően foltok is díszíthetik a szárnyfedeleiket és ezek száma nem csak 10 lehet.

Néhány változat: Az Adalia decempunctata var. guttatopunctata változat szárnyfedőin barnás alapon 10 narancssárgás folt található. Az Adalia decempunctata var. decempustulata változatnak szintén 10 narancssárgás foltja van, de fekete alapon. Az Adalia decempunctata var. bipustulata a kétpettyes változat, itt fekete alapon a szárnyfedők felső részén található 2 pirosas folt található. Az Adalia decempunctata var.octopunctata pedig a 8 pettyet viselő változat, amelynek piros alapon 8 pettye van. Ez utóbbinak a világos változata az Adalia decempunctata var. lutea, ez sárgás alapon barnás foltokkal rendelkezik.

Mit esznek a katicabogarak?

Levéltetvek, pajzstetvek, liszteskék, takácsatkák, lisztharmat.

LISZTHARMAT?????

Igen, legalábbis a katicabogár félékhez (Coccinelidae) tartozó néhány faj!
Ilyen pl. a sárga alapon sötét foltos huszonkétpettyes katica (Psyllobora vigintiduopunctata), valamint a narancssárga alapon krémfehér foltokat viselő tizenkétcseppes füsskata (Vibidia duodecimguttata) és tizenhatcseppes füsskata (Halyzia sedecimguttata). A növények levelein képződő mikroszkópikus élősködő gombákkal (pl. lisztharmatot okozó gombák), penészgombákkal táplálkoznak. Gyakoriak a lisztharmatos növényeken, a kertekben leginkább a huszonkétpettyes katica látható, de azért a kisebb levéltetvek sem maradnak ki az étrendjükből.

A sorozat előző cikkei:

https://plantae.hu/katicabogar-1/
https://plantae.hu/katicabogar-2/
https://plantae.hu/katicabogar-3/
https://plantae.hu/katicabogar-4/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.8 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .