Katicabogár 1.

5
(8)

katica_larvaNem szép, ugye? Egy ismerősöm le is akarta permetezni a cseresznyefájáról mondván “mit mászkál ez a lapos tetűszerűség ottan”. Elég gyakori a kertekben, aki figyeli a növényeit a betegségek és a kártevők miatt, sokszor észreveszi.
Mi lehet ez? :)

A képen a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata) lárvája látható.
És most nézzük meg a különböző fejlődési alakjait, hogy ne csak akkor ismerjük fel őket, amikor már kifejlett bogarak. Először is kell egy nőstény és egy hím katicabogár… :) (1. fotó)
Aztán a nőstény egy csomóba rakja le a sárgás színű petéket. Ezek előfordulhatnak füvön, fák és bokrok levelein, zöldségeken és a fák kérgén is. (2. fotó)
A petékből néhány nap után kikelnek a lárvák. Szürke színű, lapos rovaroknak látszanak, narancssárga pöttyökkel a hátukon. Szintén a leveleken, fák kérgén lehet őket látni, ott, ahol levéltetűk vannak. (3. fotó)
A 4. fotón a bebábozódott katicabogár látható. Na, azért nem marad ilyen nyugodtan, az egyik végével rögzíti magát, de a másik felével néha nyújtózkodik egyet felfelé. A bábból aztán kibújik a kifejlett katicabogár. Ilyenkor még sárga és pöttytelen, de negyed óra elteltével kezdenek a pöttyei megjelenni és a fedőszárnyai pirossá válnak. (5-8 fotó)
Végül elrepül táplálékot keresni. :) (9. fotó) Jól nézzük meg a képeket, hogy felismerjük a katicabogár petéit, lárva alakját és amikor még pöttyök nélküli sárga bogár, nehogy tévedésből kártevőnek higyjük.
Igaz, hogy a lárvája nem szép, de akár 1000 tetvet is belakmározik. Ha mindenképpen szükségét látjuk permetezni, előtte ellenőrizzük a növényeket és ha katicabogár lárvákat találunk, akkor tegyük át azokat olyan helyre, ahol nem éri a permetlé. Jó megoldás, ha erre a célra kialakítunk egy vegyszermentes sarkot olyan növényekkel, ahol megtelepednek a levéltetűk.

katica1

 

A sorozat további cikkei:

https://plantae.hu/katicabogar-2/
https://plantae.hu/katicabogar-3/
https://plantae.hu/katicabogar-4/
https://plantae.hu/katicabogar-5/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 8

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .