Csuporka, gloxínia– Sinningia speciosa (Gesneriaceae)

Sinningia
Csuporka

Kedvelt virágzó szobanövény. Nagy, bársonyos felületű virágtölcsérei változatos színekben pompáznak; lehetnek pirosak, bíborszínűek, fehérek vagy rózsaszínűek, olykor fehérrel szegélyezettek, esetleg pettyezettek; teltvirágú fajtái is ismertek.
Nagy, csíkos szélű, fonákán szőrrel borított leveleit világos erezet díszíti.

Környezeti igényei: a félárnyékos, árnyékos helyeket kedveli; a kiszáradásra és a túlöntözésre egyaránt érzékeny; pára- és melegigényes, a huzatra és a száraz levegőre érzékeny.
Ápolás: A virágzás idején rendszeres öntözést igényel, más időszakokban ritkábban öntözendő. Virágzáskor kéthetente foszfortartalmú tápoldatot kell adagolni az öntözővizébe, míg a virágzáson kívüli időszakban 3-4 hetente mindaddig, míg a levelek elszáradnak.
Teleltetés: gumóját a cserépben hagyva, 10-12 oC-on történik. Majd februárban a tőzeges földbe úgy kell elhelyezni a gumót, hogy annak a csúcsa kint legyen a cserépből. Meleg helyre téve újra kihajt.

Sinningia hybrida var
Gloxínia fajták

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

2 thoughts on “Csuporka, gloxínia– Sinningia speciosa (Gesneriaceae)”

 1. Kedves Zsuzsa!
  Találtam egy Goxiniás beszámolót “útmutatót” a(z)
  http://www.senior-gardening.com/features/gloxinias.html oldalon.
  Valamint magok elérhetőségét az eBay oldalain.
  https://www.ebay.co.uk/bhp/gloxinia

  Nekem egy próbából meghagyott magtokból elszóródott magokból a tél végén jónéhány kikelt.(A magmérete a mákszem töredéke!) De olvastam, hogy levélről is dugványozható, mint a gumós begónia.
  Remélem tudtam segíteni. Jószerencsét!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..