Permetezés I. – Alapismeretek

0
(0)
Coccinella septempunctata
Katicabogár

Alapismeretek

A permetezés célja a termesztett növények megvédése azok károsítóitól.
A permetezés csak kiegészítő védekezés, elsősorban más eljárások és technológiák segítségével kell távol tartani a kárt okozó szervezeteket: a fáknál a tisztogatás, metszés, koronaforma választása, szellős lombozat kialakítása, vírusmentes facsemeték vásárlása, rezisztens fajták, zöldségeknél a vetésváltás, helyes vetésidő megválasztása, csávázott magok használata, növénytársítások, hasznos rovarok (pl. katicabogár) védelme.

A vegyszerek használata akkor indokolt, ha a károsítók annyira felszaporodnak, hogy teljesen tönkretehetik a növényt, vagy a termésüket és más módon már nem lehet védekezni. Ebben az esetben is a permetezést célzottan és hatékonyan kell elvégezni, annak nincs értelme, hogy feleslegesen és a körülöttünk élőkre veszélyes módon szennyezzük a környezetet.

A betegségek okozói lehetnek vírusok, baktériumok, gombák és rovarok. A gombaspórákat terjesztheti a szél, a baktériumokat és a vírusokat a madarak és a rovarok, sőt mi magunk is átvihetjük egyik növényről a másikra ha nem fertőtlenítjük az eszközeinket. A legmegfelelőbb az lenne, ha egy környéken mindenki rendben tartaná a fáit és ha azok egészségesek, akkor az átfertőződéseknek is jobban gátat szabhatnánk.

Rossz gyakorlat, hogy mindig, minden ellen bizonyos időközönként permetezünk. Inkább ellenőrizzük gyakran a kertünkben lévő fákat, sok kórokozó, vagy kártevő évekig nem is okoz gondot. Természetesen vannak, amelyek minden évben megjelennek. Ezeknek a károkozóknak a megjelenését inkább figyelni kell. Vannak internetes figyelő szolgáltatások és mobiltelefonra kérhető előrejelzések, amelyek tájékoztatást adnak egy adott vidékre nézve, mikor van a védekezés ideje.

A permetezésnek vannak szabályai, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni:

1.Csak szélcsendes időben permetezzünk. Ha fúj a szél, az elviszi a permetlé cseppjeit, így a nem megfelelő helyre jut és többet is használunk fel belőle.
2.Csak száraz lombra permetezzünk, a vizes felületre fújt permetszer felhígul és nem lesz elég hatékony.
3.Jó permetezőeszközt használjunk, megfelelően beállítva. Ne csöpögjön, ne fújja mellé a permetlevet.
4.Tartsuk be az egészségügyi előírásokat a saját érdekünkben.
5.Fordítsunk gondot a szerrotációra. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a kórokozóra és kártevőre ne mindig ugyanazt a hatóanyagot használjuk, mert ellenállóvá válhat vele szemben. Vezessünk permetezési naplót, ahová a fontosabb információkat felírjuk.

110
A permetezés alapjai

 

Olvasd el a kapcsolódó cikkeket is!

https://plantae.hu/permetezes2/
https://plantae.hu/permetezes3/
https://plantae.hu/permetezes4/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 0 / 5. Szavazatok: 0

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .