Coccinella septempunctata

Permetezés I.

Coccinella septempunctata
Katicabogár

Alapismeretek

A permetezés célja a termesztett növények megvédése azok károsítóitól.
A permetezés csak kiegészítő védekezés, elsősorban más eljárások és technológiák segítségével kell távol tartani a kárt okozó szervezeteket: a fáknál a tisztogatás, metszés, koronaforma választása, szellős lombozat kialakítása, vírusmentes facsemeték vásárlása, rezisztens fajták, zöldségeknél a vetésváltás, helyes vetésidő megválasztása, csávázott magok használata, növénytársítások, hasznos rovarok (pl. katicabogár) védelme.

A vegyszerek használata akkor indokolt, ha a károsítók annyira felszaporodnak, hogy teljesen tönkretehetik a növényt, vagy a termésüket és más módon már nem lehet védekezni. Ebben az esetben is a permetezést célzottan és hatékonyan kell elvégezni, annak nincs értelme, hogy feleslegesen és a körülöttünk élőkre veszélyes módon szennyezzük a környezetet.

A betegségek okozói lehetnek vírusok, baktériumok, gombák és rovarok. A gombaspórákat terjesztheti a szél, a baktériumokat és a vírusokat a madarak és a rovarok, sőt mi magunk is átvihetjük egyik növényről a másikra ha nem fertőtlenítjük az eszközeinket. A legmegfelelőbb az lenne, ha egy környéken mindenki rendben tartaná a fáit és ha azok egészségesek, akkor az átfertőződéseknek is jobban gátat szabhatnánk.

Rossz gyakorlat, hogy mindig, minden ellen bizonyos időközönként permetezünk. Inkább ellenőrizzük gyakran a kertünkben lévő fákat, sok kórokozó, vagy kártevő évekig nem is okoz gondot. Természetesen vannak, amelyek minden évben megjelennek. Ezeknek a károkozóknak a megjelenését inkább figyelni kell. Vannak internetes figyelő szolgáltatások és mobiltelefonra kérhető előrejelzések, amelyek tájékoztatást adnak egy adott vidékre nézve, mikor van a védekezés ideje.

A permetezésnek vannak szabályai, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni:

1.Csak szélcsendes időben permetezzünk. Ha fúj a szél, az elviszi a permetlé cseppjeit, így a nem megfelelő helyre jut és többet is használunk fel belőle.
2.Csak száraz lombra permetezzünk, a vizes felületre fújt permetszer felhígul és nem lesz elég hatékony.
3.Jó permetezőeszközt használjunk, megfelelően beállítva. Ne csöpögjön, ne fújja mellé a permetlevet.
4.Tartsuk be az egészségügyi előírásokat a saját érdekünkben.
5.Fordítsunk gondot a szerrotációra. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a kórokozóra és kártevőre ne mindig ugyanazt a hatóanyagot használjuk, mert ellenállóvá válhat vele szemben. Vezessünk permetezési naplót, ahová a fontosabb információkat felírjuk.

A permetezés alapjai

 

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
Lehetetlen küldetések: Kapaszkodók
Kerttervezés III.
Növényekkel a szúnyogok ellen 4.
Close