Permetezés III. – Lemosó permetezés

5
(1)
3A
Háti permetező

A lemosó permetezés

Mi a lemosó permetezés?
Lemosó permetezés alkalmával igyekszünk elpusztítani a fás szárú növényeken lévő kórokozók és kártevők áttelelő alakjainak nagy részét. Ne hagyjuk el, mert ezzel kiválthatunk több későbbi permetezést.

Hatóanyagok
A lemosó permetezés réz és kén tartalmú hatóanyagokból, valamint olajból álljon. Ha nem találunk olyat, amely mind a hármat tartalmazza, akkor vegyük azt, amely 2 komponenst tartalmaz és keverjük hozzá a hiányzót, vagy akár mindet külön-külön is megvehetjük és összekeverhetjük. A keverhetőségről az eladó tud felvilágosítást adni, de azért végezzünk előtte keverési próbát.

A réz hatóanyagot tartalmazó permetezőszerek a baktériumokat és a kórokozó gombák (kivéve lisztharmat) képleteit pusztítják el.

A kén tartalmú permetezőszereket a lisztharmat ellen használjuk, de gyéríti az atkákat is. A kéntartalmú szerek 12°C felett hatásosak.

Az olaj a rovarkártevőket (levéltetveket, pajzstetveket, atkákat, molyok stb.) pusztítja el. Az olaj bevonja a kártevőket, elzárja előlük a levegőt és megfulladnak. Ezért a lemosó permetezéshez nagyobb dózist tüntetnek fel. Ezzel a nagyobb dózissal készült permetező levet szintén ugyanezen okból nem szabad használni rügyfakadás után, mert a levelek légzését is akadályozza. Ilyenkor kisebb adag az előírás. A kozmetikai vazelin és növényi olajok biokultúrákban is használhatóak. Az olajokat 8-10°C felett juttassuk ki, mert azalatt dermedtek és így nem tud tökéletes filmszerű bevonatot képezni.

Hatása
Van, hogy a hatóanyagok hatása hőmérséklettől függ (lsd. fenn). A hatóanyagok kontakt módon hatnak, azaz a permetszernek érintkeznie kell a károsítókkal. A permetezőszert lemosó szerűen kell kijuttatni, hogy a fát mindenhol fedje: a törzset végig és az ágakat. Hatásuk rövid ideig tart és az eső gyorsan lemossa.

Ideje
Végezhetjük tavasszal és ősszel. A lemosó permetezés hatékonysága erősen függ a jó időpont kiválasztásától. A fent leírtak és a permetezés egyéb szabályai (lsd. előző részekben) alapján válasszuk ki a megfelelő időpontot. Azaz végezzük szélcsendes időben, amikor nem várható csapadék, száraz a fa felülete, a hőmérséklet 12 °C felett van. A tavaszi lemosó permetezéskor a fa legyen közvetlenül a rügypattanás előtti állapotban, így a laza rügybe a permetezőszer be tud hatolni és az ott telelő levéltetveket is bevonja és megfullasztja.

Permetezés előtti munkák
Permetezés előtt távolítsuk el a tavalyi leveleket és gyümölcsök maradványait, mert ezek fertőzhetnek. Majd drótkefével keféljük jól át a fa törzsét, vastagabb ágait. Így a kéreg repedéseiben telelő bábok, hernyók, tojások a felszínre kerülhetnek, megsérülve pedig elpusztulnak.

3
Lemosó permetezés

 

Olvasd el a kapcsolódó cikkeket is!

https://plantae.hu/permetezes1/
https://plantae.hu/permetezes2/
https://plantae.hu/permetezes4/

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 1

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .