Hogyan ismerjük fel a medvehagymát?

4
(8)

medvehagyma vs gyongyviragPár fontos információ a minap történt tragikus haláleset kapcsán, amihez a gyöngyvirág medvehagymával való összetévesztése vezetett; érdemes megosztani!

A finom és egészséges medvehagyma kezdő gyűjtők számára könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel, melyek súlyos, akár halálos mérgezést is okozhatnak.
Hogyan lehet megkülönböztetni őket egymástól?

1. A medvehagymának fokhagyma illata van, ami a levelek megdörzsölésével egyértelműen érezhető. (A másik két növénynél ez az illat nem tapasztalható.)

2. A medvehagyma kis fehér csillag alakú virágokból álló virágzata a szár csúcsán található, a gyöngyvirág virágai a szár mentén nőnek. Az őszi kikericsen tavasszal nincs virág.

3. A medvehagymának hosszú nyelű, elliptikus levelei vannak. A gyöngyvirág levelei lándzsásak, fonákjuk – ellentétben a medvehagyma matt színű leveleivel – fényes, bőrszerű. Az őszi kikerics levelei is fényesek, széles lándzsa alakúak.

4. A medvehagymának a talajban hagymája van, a gyöngyvirágnak tarackszerű, elágazó rizómái, az őszi kikericsnek hagymagumója.

5. A medvehagyma és a gyöngyvirág élőhelye az árnyas erdő, míg a kikerics napos réteken, mezőkön nő.

A gyöngyvirág mérgező anyagainak (konvallamarin, konvallatoxin, szaponin) tünetei: bélpanaszok, hányás, hasmenés; szédülés, fejfájás, zavartság, aluszékonyság, görcsök; kezdetben lassú, majd felgyorsuló pulzus, súlyos esetben szívbénulás.

Az őszi kikerics hatóanyagainak (kolhicin, demekolcin) tünetei: pár óra lappangás után égető érzés a szájban, nyelőcsőben, szomjúság, szájszárazság, hányinger, hasmenés, bélgörcsök, vesetünetek, felfelé haladó bénulás, légszomj. A nagy vízveszteség és a vérnyomáscsökkenés miatti sokkos állapot. A halált a mérgezés 2-3. napján keringési és légzéselégtelenség okozza.

Ha valakinél a mérgezés gyanúja felmerül, azonnal forduljon orvoshoz!

medvehagyma vs gyongyvirag

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4 / 5. Szavazatok: 8

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .