Palántázás: április, vagy május?

4.3
(6)

paprika palantaTöbben érdeklődtek, hogy a paradicsom és paprika palántázását mikor kell végezni: most áprilisban, vagy májusban?

A fagyosszentek a hagyományok szerint Pongrác, Szervác, Bonifác napján, azaz május 12-13-14-én és Orbán napján, május 25-én van. A megfigyelések alapján ilyenkor a hőmérséklet még 0°C alá süllyedhet. Ez nem minden évben történik meg szükségszerűen, de ez az az időpont, amely után már biztonságosan kiültethetők a hőmérsékletre érzékeny növények, mint pl. a paradicsom, paprika, uborka, bab.

Ma már szerencsére támaszkodhatunk a hosszútávú időjárási előrejelzésekre. Az idei 30 napos előrejelzés szerint nappal 15-27°C, éjjel 7-18°C között alakul a hőmérséklet és ennek alapján ki lehetne ültetni a palántákat. Azonban azt hozzáteszik az előrejelzéshez, hogy az kellő biztonsággal csak 5-7 nappal állapítható meg előre, az előrejelzés megbízhatósága a napok előrehaladtával csökken.

Ezért az a legjobb megoldás, ha csak néhány, vagy annyi palánta kiültetését kockáztatjuk meg, amelynek veszteségével nem ér kár bennünket. A hőmérséklet csökkenésével néhány palánta takarással megvédhető és nem is jár sok munkával.

Ha az időjárás kedvező, akkor az április közepén, vagy végén kiültetett palánták 2-3 héttel korábban érlelnek termést. A pozitív előrejelzés alapján idén érdemes néhány palánta kiültetését megkockáztatni. A többit hagyjuk inkább későbbre. Így mind a korai termés lehetősége megmarad, mind pedig a megvásárolt, vagy hetekig nevelt palánták zömének túlélése a hőmérséklet szempontjából biztosított.

paprika palanta2

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.3 / 5. Szavazatok: 6

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .