Hónapos retek

Raphnus_sativusMár most, márciustól elkezdhetjük és április közepéig vethetjük a hónapos retket (Raphnus sativus var. sativus) szabad földbe.

A hónapos retek jól bírja a hideget, már +3°C-on kicsírázik és a csíranövény -3 °C-ot bír ki.

Mivel fényigényes, árnyékos helyre ne ültessük. Arra vigyázzunk, hogy 3-4 évig ne kerüljön ugyanarra a helyre. Jó, ha olyan területet választunk, ahol tavaly pillangósok (bab, borsó), vagy burgonyafélék (burgonya, paprika, paradicsom) voltak.

Vetés előtt a talajt legalább 20 cm mélyen ássuk fel. Készítsünk gyommentes, sima felületű, apró morzsás magágyat. A magokat kerti körülmények között legjobb egyenként elvetni, különben később ritkításra lesz szükség. A vetési mélység 1-3 cm. Az ültetési távolság minimum 5X5 cm, nagyobb retek esetén több, ezért mindig kövessük a csomagoláson lévő utasítást. Ha nem eléggé nedves a talaj, akkor szükséges a keléshez az öntözés.
A hónapos retek vízigénye a fejlődés során változó: gumóképződés előtt kisebb, a gumóképződés időszakában nagyobb. A hónapos retek fajták a keléstől számítva 30-60 nap után szedhetők.

Raphnus_sativus2

 

Fotók: Wikipédia

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti:
EZ IS ÉRDEKELHET!
A 3 leggyakoribb tavaszi hajtatott hagymás
Élősködő növények: Orobanche (vajvirág) fajok
Euphorbia bupleurifolia
Close