Hónapos retek

3
(2)

Raphnus_sativusMár most, márciustól elkezdhetjük és április közepéig vethetjük a hónapos retket (Raphnus sativus var. sativus) szabad földbe.

A hónapos retek jól bírja a hideget, már +3°C-on kicsírázik és a csíranövény -3 °C-ot bír ki.

Mivel fényigényes, árnyékos helyre ne ültessük. Arra vigyázzunk, hogy 3-4 évig ne kerüljön ugyanarra a helyre. Jó, ha olyan területet választunk, ahol tavaly pillangósok (bab, borsó), vagy burgonyafélék (burgonya, paprika, paradicsom) voltak.

Vetés előtt a talajt legalább 20 cm mélyen ássuk fel. Készítsünk gyommentes, sima felületű, apró morzsás magágyat. A magokat kerti körülmények között legjobb egyenként elvetni, különben később ritkításra lesz szükség. A vetési mélység 1-3 cm. Az ültetési távolság minimum 5X5 cm, nagyobb retek esetén több, ezért mindig kövessük a csomagoláson lévő utasítást. Ha nem eléggé nedves a talaj, akkor szükséges a keléshez az öntözés.
A hónapos retek vízigénye a fejlődés során változó: gumóképződés előtt kisebb, a gumóképződés időszakában nagyobb. A hónapos retek fajták a keléstől számítva 30-60 nap után szedhetők.

Raphnus_sativus2

 

Fotók: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3 / 5. Szavazatok: 2

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .