Húsos som (Cornus mas)

0
(0)

Ilyenkor szeptemberben már nincsenek a nyáron megszokott gyümölcsök, de azért az ősz sem szűkölködik választékban.

Az almának, körtének, szilvának és szőlőnek ilyenkor van a szezonja.
Kapható még őszibarack és néhány déli különlegesség is.

De az erdeinkben is találhatók olyan honos gyümölcsfajok, melyek ma már feledésbe merültek, pedig szinte ingyen kínálják magukat.
Egy szeptemberi napra tervezett kirándulás alkalmával érdemes rászánni valamennyi időt a szedésükre.

A húsos som (Cosnus mas) egész Európában megtalálható 3-7 méter magasra megnövő bokor, vagy fa.
Piros gyümölcse 1,5-3 cm hosszú, ovális formájú, belül egy nagyobb csonthéjas maggal. Szeptemberben érik. Jelentős mennyiséget tartalmaz C-vitaminból és karotinból.

A hegyes és dombos vidékeken az erdőszéleken keressük, mert csak a napon álló példányokon találunk gyümölcsöket.

Régen lekvárt, bort, levet, szörpöt, savanyúságot készítettek belőle, de frissen is kiválóan fogyasztható.

Teljesen éretten ehető, a cseresznyéhez hasonlít az íze. Az érett gyümölcsök gyorsan lepotyognak a cserjéről.

Nemesített, nagy gyümölcsű fajtáit a kertbe is telepíthetjük.

Igénytelen, gondozást nem igénylő növény, a homokos talajokra is ültethető.

Február-március környékén hozza sárga virágait.

Húsos som virága

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 0 / 5. Szavazatok: 0

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .