A képen látható elterülő szárú, pozsgáslevelű növény a kövér porcsin.
Gyomként ismeretes és amikor júniusban megjelenik a kertekben, általában ki is írtjuk őket a zöldségek közül.
Pedig értékes, ásványi sókban és vitaminokban gazdag ételeket készíthetünk belőle, melyeknek még ráadásul gyógyhatása is van.
A leveleket és fiatal hajtásokat szokták ehhez felhasználni, amelyeket még virágzás előtt kell leszedni.
Húsokhoz köretnek, főzelékként, vagy salátának szokták elkészíteni. Télire elrakható savanyítva, vagy szárítva.
Az interneten található sok recept közül érdemes néhányat kipróbálni.
Gyógyhatása: immunerősítő, kedvezően hat a vér koleszterin- és cukorszintjére, antibiotikus hatása miatt külsőleg a bőrre használják (pl. égési sérülés, ekcéma), jó a szívbetegségek megelőzésére, régen az íny gyulladásának és vérzésének kezelésére is használták.
A húsos leveleknek enyhén sós ízük van.
Az ásványi sók mellett tartalmaz még sok C- és E-vitamint, béta-karotint és omega-3 zsírsavat.
A kövér porcsinnak léteznek nagyobb levelű nemesített változatai, melyeket néhány országban termesztenek is.