Kövér porcsin (Portulaca oleracea)

3.8
(4)

A képen látható elterülő szárú, pozsgáslevelű növény a kövér porcsin.
Gyomként ismeretes és amikor júniusban megjelenik a kertekben, általában ki is írtjuk őket a zöldségek közül.

Pedig értékes, ásványi sókban és vitaminokban gazdag ételeket készíthetünk belőle, melyeknek még ráadásul gyógyhatása is van.

A leveleket és fiatal hajtásokat szokták ehhez felhasználni, amelyeket még virágzás előtt kell leszedni.

Húsokhoz köretnek, főzelékként, vagy salátának szokták elkészíteni. Télire elrakható savanyítva, vagy szárítva.

kover porcsin portulaca oleracea 1
Kövér porcsin

Az interneten található sok recept közül érdemes néhányat kipróbálni.

Gyógyhatása: immunerősítő, kedvezően hat a vér koleszterin- és cukorszintjére, antibiotikus hatása miatt külsőleg a bőrre használják (pl. égési sérülés, ekcéma), jó a szívbetegségek megelőzésére, régen az íny gyulladásának és vérzésének kezelésére is használták.

A húsos leveleknek enyhén sós ízük van.
Az ásványi sók mellett tartalmaz még sok C- és E-vitamint, béta-karotint és omega-3 zsírsavat.

A kövér porcsinnak léteznek nagyobb levelű nemesített változatai, melyeket néhány országban termesztenek is.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.8 / 5. Szavazatok: 4

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .