Lemosó permetezés örökzöldeknek?

3.5
(37)

Többek kérdésére válaszolva az örökzöldeket (pl. tuják, fenyők) nem permetezzük egyszerre a lombhullatókkal, amikor azok lemosó permezését végezzük.

A lemosó permetezés lényege, hogy tél végén, tavasz elején még a rügyfakadás előtt a fás részeken a kórokozók ( pl. gombák, baktériumok) és károkozók (pl. atkák, levéltetvek) áttelelő formáit jelentősen gyérítsük.
Ennek megfelelően a fás részekre alkalmazzuk lemosószerűen, olyan módon, hogy a felületet vastagon beborítsa, sőt az a legjobb, ha végigfolyva a törzsön és az ágakon bejut a repedésekbe is.

A lemosó permetezéshez a permetezőszerek használati utasításai nagyobb töménységet(!) írnak elő, amely csak lomb nélküli fás növényeken alkalmazható. Az örökzöldeknél a zöld levelek pusztulását (pl. perzselődés, levelek légzésének akadályozása) okozhatja a lemosó permetezéshez megadott nagyobb töménységű hatóanyag. A lomb megléte egyébként is megakadályozza a fás részek vastagon való beborítását.
A lemosásra használható permetezőszerek is használhatók később a már lombos fákra, de kisebb töménységben. Ebben a töménységben, a használati utasítás szerint alkalmazhatók örökzöldek esetén.

Tehát az örökzöldeket is, ha szükséges megpermetezhetjük, de a fent leírtak miatt nem a lombhullatók számára készített tél végi, tavasz eleji lemosásra szánt permetlével.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 3.5 / 5. Szavazatok: 37

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .