Jerikó rózsája (Selaginella lepidophylla – mexikói csipkeharaszt)

4.8
(82)

A jerikó rózsája az egyik legizgalmasabb életmóddal rendelkező szobanövény!

Az idő nagy részében teljesen szárazon, fény nélkül tartható, azonban időről időre képes a látványos, gyors újjáéledésre.

Gyakorlatilag a legkönnyebben tartható, és leghosszabb életű szobai dísznövény.

Sokak szerint nem egy szépség, míg mások rajonganak érte. A magam részéről az utóbbiak táborához tartozom. :)

 

jerikói rózsa tetszhalott és kinyílt állapotban

 

 

A jerikói rózsa származása:

Rendszertanilag a harasztok közé tartozó, virágtalan hajtásos növény (korpafű-félék).
Ez azt jelenti, hogy a jerikói rózsa virágot nem hoz, termése, magja nincs.

Ahogyan egy becsületes haraszthoz illik, spórával szaporodik, melyek spóratartó tokokban (sporangiumokban) fejlődnek – ezek a csipkeharasztok esetében rendszerint az apró levélkék tövében találhatóak.

Eredeti élőhelyén, Dél-Amerikában szárazra gömbölyödve vészeli át a rövid, csapadékos időszakok közötti hosszú, száraz időszakokat. Az esőzések idején gyorsan magához tér, kinyílik, fotoszintetizál és széplik. :)

Sivatagi növényként nekünk is hasonlóan kell vele bánnunk, váltakoztatva a száraz és vizes periódusokat.

 

 

Felépítése:

 

Kis-közepes (5-20 cm átmérőjű), kerekded alakú, tányéros felépítésű növény. Hajtásain apró, pikkely-szerű levelek találhatóak. Kiszáradva a levélrózsa viszonylag szabályos, barna színű, könnyű “labdává” gömbölyödik össze.
Feléledő hajtásai zöld, vagy barna színűek – színük egyedtől függő, de a fény mennyisége is befolyásolhatja.

 

Jerikó rózsája gondozása, kezelése

 

Szinte megölhetetlen növény… :)
Kezelése fantasztikusan egyszerű, kevés odafigyelést igényel, és elképesztően sokáig él…

Egyetlen dolgot tilos tenned: Túl sokáig vízben tartani.

 

A száraz időszakok néhány héttől akár egy évig terjedhetnek. Sokan papírba csomagolva tartják ezalatt a jerikó rózsáját, mások simán felteszik a polcra a pihenőidőben.

Optimális, ha néhány havonta vízbe tesszük, a következőképpen:

– Kaviccsal töltött edényt töltsünk fel állott vízzel, ebbe helyezzük a növényt;
– ne merítsd el teljesen, lehetőség szerint a gyökérrészt lepje a víz.
– Nagyjából 4 óra alatt teljesen kinyílik a levélrózsa
– Naponta cseréld a vizet, szintén állott, esetleg desztillált vízzel.

A vizes időszak ne tartson tovább 1 hétnél, a legjobb azonban, ha 4-5 napig áztatod a növényed.
Ha túl sokáig marad vízben, könnyen rothadni kezd, és elpusztul!

Kifejezetten fényigényes, tehát ebben az időszakban tedd minél világosabb helyre, csak a tűző napot kerüld!
Széles tűrőképessége miatt félárnyékban is túlél, de nem fog megfelelően fejlődni.

Tápoldatozni nem szükséges, ha sárgul, vagy nem fejlődik, évente 1-2 alkalommal (tavasztól őszig) megáztathatod nagyon felhigított 1:1:1 arányú NPK tápoldatban.

Hőmérséklet tekintetében a normál szobahőmérséklet megfelel neki.

 

Selaginella lepidophylla szárazon és kinyílva

 

Tudtad-e a jerikói rózsáról?

 

 • Poikilohidratúrás, azaz kiszáradástoleráns növény. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy hosszú hónapokig minden gondoskodás nélkül álljon a polcodon…
  Az ilyen, változó vízállapotú növények vízháztartása a környezetük víztartalmától függ.Vigyázz, nagyon kevés növény rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, jellemzően az alacsonyabb fejlettségi szinten lévő növények. Alapvető evolúciós törvény, hogy az alacsonyabb rendszertani szinten álló fajok regenerációs képessége nagyobb.
  Tehát ha a fikuszt szárítod zörgősre, már nem fogod tudni feléleszteni! :)
 • 100+ évig is elélhet – A hosszú pihenési fázisok miatt élettartama extrém hosszú lehet más lágyszárú növényekéhez képest. Sok esetben a családok generációról generációra örökítenek egy-egy növényt!
 • Az igazi…
  Valójában a Selaginella lepidophylla csak egy “hamis” jerikói rózsa (false rose of Jericho), az igazi (the true…) az Anastatica hierochuntica nevű keresztesvirágú faj.
  A Wikipédia szerint:
  “Apró, egynyári, keresztesvirágú fű, egyetlenegy faja (A. hierochontica L.) Egy tőből a földön szétterülő szárakat növeszt, levele apró, lapát alakú, az alsók ép szélűek, a felsők fogasak. Apró pirosas virágai vannak, táskagyümölcse hasas, kétmagú.
  Száraz időben, mikor magjai megértek, ágai összehajlanak s a szél az egész növénygombolyagot elgörgetheti a sivatagban. Ha azonban eső éri a növényt, ágai a nedvszívás következtében kiegyenesednek, a termések pedig felnyílnak és az eső a magvakat a földbe mossa. Ágait 20-50 perc alatt nyitja ki. Az Anastatica higrochasztikus mozgásának mechanizmusát C. Steinbrinck és H. Schinz fejtették meg, miszerint annyi a különbség a külső és a belső oldal rostjai között, hogy a külső rostok pórusai hosszantiak, a belsőkéi ellenben keresztirányúak.”

  Ördögszekér-típusú működése, rendszertanilag magasabb származása azt jelentik, hogy a felnyílás pusztán fizikai esemény, a magvak terjesztését szolgálja. Ebből fakad az a széles körben elterjedt hiedelem, miszerint a jerikó rózsája valójában “halott”. Az igazság az, hogy mind a fórumokban, mind cikkekben rendszeresen keveredik a két faj a névazonosság miatt. A Selaginella élő növény, hosszas nyugalmi időszakokkal, az Anastatica pedig a magok beérése után elpusztul.

  Anastatica - A valódi jerikói rózsa
  Anastatica – A valódi jerikói rózsa
 • Jerikó rózsája hatása:
  Az igazi jerikói rózsa, az Anastatica hierochuntica rákellenes hatását is vizsgálták Szaúd-Arábiában, illetve több tudományos cikk szól egyéb gyógyhatású molekulákról, melyeket felfedeztek a növényben.
 • Tovább növeli az internetes zűrzavart, hogy a már említett két fajon kívül más fajokat is neveznek jerikó rózsájának időnként, ilyenek például: Pallenis hierochuntica, Asteriscus maritimus, Lonicera caprifolium (jerikói lonc).
 • A Selaginella “éledéséről” szuper timelaps videókat találhatsz a YouTube-on, ilyen például ez:Klassz, ugye? :)
 • A szakirodalom szerint a Selaginella lepidophylla a 8a-10b hőmérsékleti zónába tartozik, eszerint -12 Celsius fokig fagyálló!
 • Ha meleg vízben éleszted fel, a kinyílás gyorsabb lesz a szokásos 3-4 óránál. A forró vizet természetesen kerüld, 20-25 Celsius fok bőségesen elég!
 • Minden jerikói rózsa külseje egyedi, és megismételhetetlen!
 • Egyes források szerint a növény talajba helyezhető, amibe begyökeresedik. A talajt ekkor folyamatosan nedvesen kell tartani. Tény, hogy cserepes levéldísznövényként több más Selaginella fajt árulnak, ezeket azonban extrém magas páraigényük miatt szimpla szobanövényként tartani szinte lehetetlen.
  Ha van erre vonatkozó tapasztalatod, oszd meg velünk kommentben! :)
 • Nem gumó! Bár sok helyütt “legumózzák” az alvó állapotban lévő jerikói rózsát, semmi köze az összegömbölyödött hajtásoknak például egy krumplihoz…
  (Picit tudományosabban: burgonya-gumóhoz. :))

 

Selaginella lepidophylla beszerzése

 

Elsősorban üvegházas kertészetekben, zacskózott kiszerelésben vásárolhatsz jerikói rózsát, azonban nem tömeg-növény, így célszerű előtte érdeklődni az adott garden-center-ben.

Beszerezhető továbbá webáruházakból, internetes piacterekről, akár külföldi szállítótól is. Ha nemzetközi online piacterekben gondolkodsz, így keress rá: Buy rose of Jericho, buy resurrection plant.

 

Neked is van? Írd le a tapasztalatod hozzászólásban!

 

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.8 / 5. Szavazatok: 82

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .