Szerelemvirág teleltetése (Agapathus africanus)

4.1
(67)

A szerelemvirág, amit afrikai szerelemvirágnak is hívnak, egy Dél-Afrikából származó évelő növény, fagyérzékeny rizómákkal rendelkezik.
Levelei hosszúkás, sásszerű levelek, átlagosan 50-80 cm-re nőnek meg.
A virágzati szár kifejezetten magas, akár 100-120 cm is lehet.

Virágai gömb formát alkotnak a virágzati szár végén, melyek kék színben pompáznak. A kék, kékeslila fajták mellett rózsaszínű, és fehér változatai is vannak.
Egy virágzatban akár 20-30 darab, apró, tölcsérszerű virágot is hozhat, melyek a nyár folyamán virágozhatnak.

Virága kifejezetten tartós, így nem csak kerti disznövényként, de vágott virágként is felhasználható a virágkötészetben.

A szerelemvirág gondozása

A legjobb, ha a növényt már a kezdetektől cserépben tároljuk, mivel déli növény, nem télálló, így könnyebben be tudjuk vinni a téli helyiségbe, ha beköszönt a hűvösebb idő.

A nyár folyamán sok vizet igényel, rendszeres öntözésre szorul, viszont ügyeljünk arra, hogy ne álljon víz a cserépben túl sokáig, a gyökereit ne áztassuk el, legyen megfelelő vízelvezetése a cserépnek.

Tápoldatozást végezhetünk a nyári időszakban folyamatosan az öntözés mellett, viszont tavasszal mikor a növény elsőként kapja a meleget, óvatosan szoktassuk hozzá a fényhez, ne tegyük rögtön közvetlen napfényre, illetve ugyan így a tápoldatozást is fokozatosan adagoljuk.

A szerelemvirág kifejezetten fényigényes növény, így a kezdeti szoktatást követően célszerű napos helyen tartani a következő őszi teleltetésig.

Néhány évente kora tavasszal érdemes átültetni, de csak 1-2 centiméterrel nagyobb cserépátmérőt válasszunk, hiszen a szerelemvirág nem kedveli a túlságosan tág cserepet.

szerelemvirág (agapanthus)

Szerelemvirág teleltetése

Télen egy világos helyet válasszunk a szerelemvirágnak, viszont az fagymentes legyen.

Körülbelül 4-8 Celsius fok a legmegfelelőbb hőmérséklet a növény számára ebben az időszakban.


Ahogy más növények esetében is, ne öntözzük a teleltetés idején túl sűrűn a növényt, a tápoldatozást pedig ebben az időszakban teljesen szüntessük be.
Ha módunkban áll, január-február körül kissé melegebb, 10-15 Celsius fokos helyre tehetjük a növényt, de ha nincs ilyen lehetőségünk, akkor várhatunk a külső hőmérséklet biztonságos felmelegedéséig.


Május környékén, mikor már biztosan elmúltak az éjszakai fagyok, újra kivihetjük teraszunkra, vagy kertünkbe.

Szerelemvirág szaporítása

A szerelemvirág legegyszerűbben tőosztással szaporítható. A szétválasztott gyökeres hajtásokat ültessük tápanyagban gazdag földbe. A szaporítást tavasszal, vagy elvirágzás után végezhetjük, amit akár minden évben megismételhetünk.

szerelemvirág szaporítása tőosztással
Szerelemvirág szaporítása tőosztással /Kép forrása/

dísznövények teleltetéséről itt olvashatsz még többet!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 67

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .