Muskátli teleltetése (Pelargonium sp.)

4.2
(17)

Muskátli teleltetése lépésről lépésre

1. A helyiség kiválasztása

A muskátlink teleltetésének első fontos lépése az, hogy kiválasszuk az ennek szánt helyet. Azért fontos ez a lépés, mert a muskátli teleltetése függ az adott hely adottságaitól (hőmérséklet, páratartalom). A kiválasztott helyiség mindenképp legyen hűvös, de ne legyen alacsonyabb 5 Celsius foknál. A legideálisabb hőmérséklet a muskátli számára a téli időszakban a 10-12 fok. Választhatunk egy szobát a lakásunkban, amit nem fűtünk fel túlságosan, vagy lehet egy télikert, társasházi folyosó, avagy egy garázs, ahol a hőmérséklet megfelelő marad a muskátli számára.

Pincében is teleltethetünk muskátlit, ezt viszont elsősorban az álló muskátlinál szokás ezt alkalmazni. Ezt hívjuk száraz teleltetésnek, amit a későbbiekben bővebben leírunk.

2. A muskátli típusa

Amit még figyelembe kell vennünk az az, hogy milyen típusú muskátlink van, mert ebben is különbözik a teleltetés procedúrája. Más a futó muskátli átteleltetési folyamata, és más az álló muskátlié. (Bővebb információt erről cikkünk alján találsz.)

3. A muskátli visszavágása

Fontos a muskátli visszavágása, hogy a növény a pihenésre tudjon koncentrálni a tél folyamán. Vágjuk le az elszáradt leveleit és a virág szárakat, csaknem a felére metsszük vissza növényünket.

4. Tárolóedény a muskátli teleltetéséhez

A futó muskátlit nyugodtan hagyhatjuk az eredeti ládájában, illetve a cserépben, amiben nyáron volt. Az álló muskátlit, ha télen pincében szeretnénk átteleltetni, föld nélkül, fellógatva, újságpapírba csomagolva tehetjük.

5. Muskátli öntözése teleltetéskor

A muskátli öntözése függ attól, milyen hőmérsékleten tároljuk. Ha 10 fok körüli helyiségben vannak, akkor 2-3 hét elteltével érdemes megöntöznünk, de ne vigyük túlzásba, csak épphogy nedvesítsük át a talaját. Tápoldatozást ebben az időszakban kerüljük.

6. Muskátli teleltetésének ideje

A muskátli jó viseli a hideget, nem kell rögtön bevinnünk, ha jön egy kis szeptemberi hidegebb időjárás. Csupán arra figyeljünk, hogy az éjszakai fagyok alatt már ne maradjanak kint. Ha 0 fok alá esik a hőmérséklet már eltehetjük őket a kiválasztott teleltetési helyiségükbe, bár szövetei rövid ideig a -2 Celsius fokot még károsodás nélkül elviselik.

Álló muskátli teleltetése (Pelargonium zonale)

Az álló muskátli teleltetése kicsit másképp zajlik, mint a futó muskátlié.

Az álló muskátlit sötét helyen, akár egy pincében, földlabda nélkül tárolhatjuk. Vegyük ki a tárolóedényből a muskátlinkat, és rázzuk le gyökérzetükről a földet.

Ezután tárolhatjuk fellógatva őket egy kötélre erősítve (fejjel lefelé), de újságpapírba csomagolva egy ládában is tárolhatjuk. Ezt a típusú teleltetést száraz teleltetésnek hívják, nem véletlenül, hisz ebben az esetben öntözni nem szabad a növényt.

álló muskátli teleltetése
Álló muskátli

Futó muskátli teleltetése (Pelargonium peltatum)

A futó muskátli az álló muskátlival ellentétben csak világos helyen teleltethető, illetve elültetett állapotban kell áttelelnie. Hőmérsékletet illetően 10, legfeljebb 15 fokban tárolható. Öntözést havonta egyszer maximum kétszer végezhető.

Ez utóbbi, kíméletesebb teleltetési forma egyébként az álló muskátlinak is megfelel.

Tavasszal a megnyúlt hajtásokat vágjuk vissza, tegyük az átteleltetett növényeket meleg, fényes helyre, öntözzük rendszeresen, és a tápoldatozást is elkezdhetjük.
Ha szükséges, az átültetést is ekkor végezhetjük el.

futó muskátli teleltetése
Futó muskátli

A dísznövények teleltetéséről itt olvashatsz még többet, itt pedig videókat találsz a muskátli teleltetéséről.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 17

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .