Hazánkban is közkedvelt gyümölcs az áfonya.
Termesztésben elsősorban a kék áfonya (Vaccinium corymbosum) nevű, észak-amerikai eredetű, magas bokros fajt használjuk.
Azonban a védett, hazai fajok termése is fogyasztható, beltartalmi értékeik miatt gyógynövényként is feldolgozzák őket. Ilyenek a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccus), és a vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea).
A kék áfonya jellegzetes ízvilágú, hamvaskék bogyós gyümölcseit elsősorban lekvárok alapanyagaként hasznosítják, de önmagában is, szörpként, húsok mellé mártásként is fogyaszthatjuk, leveléből pedig teát készíthetünk.

Általános jellemzői
Az áfonya júliustól szeptemberig hozza a gyümölcseit. Termései általában hamvasak, gömbölyű és enyhén lapított formájúak. Színük a sötét kéktől a világos kékig terjednek. Ízük édes, de vannak savanyúbb gyümölcsöt hozó áfonya fajták is.
Érett bogyói 1,5-2 g között ingadoznak, viszont vannak nagyobb bogyós gyümölcsöt hozó áfonyák, melyek akár a 2g-ot is meghaladhatják.
Az áfonya gyökérzete bolyhos, szerteágazó, és nagyon közel a földfelszín alatt helyezkedik el. Erős, törékeny fája van, vesszői a növény felső részén kissé elágazóak. A hajtásrügyei kicsik és hegyesek. Télen a vesszők sárgára, narancssárgára, vagy skarlátpirosra festődnek át. Levelei sötétzöld színűek, fényesek és kis levélnyéllel rendelkeznek.
Milyen talajra van szüksége az áfonyának?
- Savanyú kémhatás
Az áfonya termesztésének egyik legfontosabb feltétele a 4,3-5,5 pH értékű föld. Mivel hazánkban ez a talajtípus természetes formában csak elvétve található, ezért termesztése itthon elsősorban konténeres, avagy tenyészedényes változatban kivitelezhető.
Szabadföldben talajcserével, és a talaj savanyításával termeszthetünk áfonyát, de ennek kivitelezése jóval bonyolultabb, mint „cserépben”, azaz nagyobb méretű edényben nevelni a töveket.
- Gazdag humusztartalom
A fenyőlombföld, a tőzeg, és a szerves trágya adja meg a megfelelő humusztartalmat az áfonyának. Rendszeres trágyázásra, tápanyagutánpótlásra szorul.
- Jó vízellátottság
Az áfonya viszonylag nagy vízigényű növény, biztosítani kell számára a folytonos nedvességet, elsősorban gyökérzete végett. Mivel gyökerei szétterülve közel a földfelszín alatt helyezkedik el, így nagy a kiszáradásának lehetősége.
A leghatékonyabb öntözési formája, hogy ki ne száradjon, az a csepegtető öntözés. Vékony, könnyen meghajlítható műanyag csöveken keresztül a növény tövébe folyathatjuk a vizet, így a felesleges többlet víztől és a kiszáradástól is megóvhatjuk a növényt.
- Jó levegőzöttség
Az áfonya talajának másik fontos összetevője a jó levegőzöttség. Figyeljünk, hogy a föld ne váljon túl tömötté az öntözésekor. A laza szerkezetű termőtalajban érzi magát a legjobban, ahol a levegő át tudja járni gyökérzetét.

Az áfonya legismertebb fajtái
Berkeley: Hazánkban a legelterjedtebb áfonya fajta. Érett bogyói 1,5-2 gramm között mozognak.
Bluetta: Itthon a legkorábban érő fajta, apró bogyók, és kis fürtök jellemzik.
Darrow áfonya: Korán érő áfonya. Nagy lapított bogyók, laza fürt, világoskék szín, kifejezetten édes íz jellemzi. Bogyói meghaladhatják a 2 g-ot. Népszerű, keresett fajta.
Spartan: Korán érő, magas bokrú, bogyói lapított hamvasak és halványkék árnyalatúak.
Patriot: Magas fagytűrésű, bokra szétterülő, bogyói édesek.
Blue Crop: Hazánkban jól ismert fajta. Enyhén savas ízű, bogyói 1,5-2 g súlyúak.
Brigitta: Savasabb ízű, bogyói nagyok és hamvasak, fürtjei tömöttek.
Pink Lemonade: Bogyói különlegesen dekoratív, rózsaszín színűek.
Az áfonya kiskerti termesztése, ápolása
A legjobb öntözővíz az áfonya számára az esővíz. Fontos a gyakori, kis mennyiségű öntözése, a földfelszínhez közel fekvő gyökérzete végett. Ha csapvízzel öntözzük, figyeljünk, hogy ne haladja meg a 6 pH értéket, ezt esetleg egy pár csepp ecet hozzáadásával pótolhatjuk.
A konténeres termesztésnél elegendő, ha az első két év után trágyázzuk újra a földet. Később savanyítani kell, amit a legkedvezőbb, ha folyékony formában biztosítunk a növénynek. Rendszeresen adjunk az öntözővízhez speciális, kifejezetten áfonyának való tápoldatot.
Nagyobb mennyiségű növényállomány esetén érdemes lehet csepegtető öntözés berendezést vásárolnunk, mellyel a trágyázást is könnyebben tudjuk elvégezni, így folyamatos nedvességet és tápanyagot biztosíthatunk a növénynek, és nekünk is könnyebb dolgunk lesz. Ezek a csőrendszerek akár 15 évig is megtartják jó állapotukat, mivel hő-, és fagyállóak.
Az áfonya fényigénye mérsékelt, szűrt fényre, félárnyékos helyre helyezzük a töveket – a tűző napot nem bírják. A sötét (mélyárnyékos) helyeken szintén nem fejlődnek megfelelően a termesztett fajták.

Áfonya teleltetése
Az idősebb, több éves hajtásokat nem kell védenünk a fagytól, viszont ha fiatal nemrég ültetett növényünk van, azt télen az első mínuszok után be kell takarnunk tőzeggel.
Ügyeljünk arra, hogy ne a fagyok előtt takarjuk be, hanem amikor a hőmérséklet leesik -1 vagy -2 fokra.
Ha a tél folyamán egyes vesszők mégis megfagytak, azokat tavasszal tövig vissza kell vágnunk. Tőzeggel is védhetjük a tél folyamán az áfonya töveket, úgy, hogy valamelyest a tő köré szórjuk, hogy betakarja azt.
Az áfonya metszése
Az áfonya 20-25 évig terem, bokronként 2-3 kilogramm termést hoz évente.
A metszés célja, hogy a megfelelő termőegyensúly kialakításával és fenntartásával, egészséges, megújulásra képes, bőtermő növényeink legyenek.
Lássuk tehát pontokba szedve, mire érdemes ügyelnünk az áfonya metszésekor!
- A metszést tél végén-kora tavasszal (a nyugalmi időszak végén, a fagyok elmúltával, de még a kihajtás előtt), vagy ősszel is elvégezhetjük.
- A fiatal áfonyát 2-3 évig nem szükséges metszeni.
- Elsőként a beteg (foltos, elhalt, száraz) hajtásokat távolítsuk el tőből.
(Ezt a lépést már ősszel, a szüret után célszerű elvégezni, így a hajtásokban áttelelő kórokozók, kártevők nem fertőzik meg az egészséges vesszőket tavasszal. Ne felejtsük el a levágott beteg részeket megsemmisíteni!) - Úgyszintén tőből vágjuk ki az elhajló, és a túl vékony (kevesebb, mint 4-5 mm átmérőjű) vesszőket.
- Távolítsuk el a 4 évesnél idősebb hajtásokat is.
- A maradék hajtásokból annyit hagyjunk, hogy ne legyen túl sűrű, kusza az áfonyabokor. A legjobb, ha 6-8, felfelé törő, vastag szárat hagyunk meg, amelyek egyenlő arányban tartalmaznak 1-2 éves, és 3-4 éves hajtásokat.
Így biztosíthatjuk a megfelelő fényellátást, az erőteljes növekedést, a megújulást, és ezekkel együtt a bőséges terméshozamot.
MÉG TÖBB CIKK A GYÜMÖLCSFAJOK GONDOZÁSÁRÓL
“Áfonya (Vaccinium spp.) termesztése, gondozása, teleltetése, metszése” bejegyzéshez 1 hozzászólás