Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) ültetése, igényei, gondozása

4.2
(69)

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai kertekben – a két másik elterjedt faj (kerti hortenzia – Hydrangea macrophylla és a cserjés hortenzia – Hydrangea arborescens) mellett.

A feltűnő bugás virágzattal rendelkező hortenzia különböző színekben és formákban pompázhat. Lehengerlő látványt nyújt egy kertben akár szoliter növényként önmagában is, de térelválasztás gyanánt is praktikus és dekoratív megoldást adhat.

Bugás hortenzia általános jellemzői

A bugás hortenzia őshazája a Délkelet-ázsiai Kína és Japán. Megjelenése Európában a XIX. századra tehető, viszont közismertségét csak az elmúlt évtized hozta meg.

A bugás hortenzia növény lombhullató cserje, mely bugás virágzatát júniustól egészen szeptemberig hozza. A virágzatok kúp alakúak és tömöttek. Színük lehet fehér, rózsaszín, zöldes, és sárga megannyi változata. Növekedését tekintve feltörő, magassága pedig elérheti a 2- 4 métert is.

Bugás hortenzia igényei, gondozása

Ez a hortenzia típus nagyon jól átvészeli a fagyokat. Szereti a napos és a félárnyékos helyeket is, akár tűző napos helyre is telepíthető.

A bugás hortenzia számára a jó vízelvezetésű és humuszban gazdag talaj a legideálisabb. A hortenzia félék igénylik a jó vízellátottságot, viszont a bugás hortenzia viszonylag jobban tűri a szárazabb időket – vízigénye közepes.

A hortenziák általában közismerten mészkerülő növények, a megfelelő fejlődéshez savanyú talajt igényelnek. A bugás hortenzia azonban e tekintetben is szélesebb tűrőképességű: A semleges, vagy enyhén savanyú talaj mellett az enyhén lúgos talajt is elviseli, így kertjeinkben természetes módon is könnyebb megfelelő talajt biztosítani neki.

Tavasszal érdemes visszavágni a növényt, mert virágait csak az új hajtásokon hozza, így ha szeretnénk, hogy sok bugás virág tündököljön rajta a nyár folyamán, akkor metsszük vissza még kora tavasszal (február végén, de legkésőbb márciusban).

Bugás hortenzia virág
Bugás hortenzia csodaszép virágai

Bugás hortenzia ültetése

Válasszuk ki azt a helyet, ahova el szeretnénk ültetni a hortenziát. Ha lehet olyan helyet válasszunk neki, ahol (legalább eleinte) árnyékban, félárnyékban fejlődhet. Mivel a hortenzia bokrosodó növény, ezért számolnunk kell azzal, hogy terebélyesedni fog. Ügyeljünk arra, hogy más növényektől 2-3 méter távolságban legyen ültetve.

Ha konténeres hortenziát szeretnénk ültetni, akkor ültetés előtt tegyük vízbe, hogy a gyökerek megteljenek nedvességgel. Ássuk ki a hortenziánknak szánt gödröt, és annak földjét keverjük össze egy kis komposzttal, és ebbe helyezzük el a hortenziát, majd alaposan locsoljuk meg. Érdemes védeni a fiatal növény gyökérzetét, úgy, hogy betakarjuk azt. Ezt tehetjük komposzt mulcs segítségével is.

Bugás hortenzia szaporítása dugványozással (zölddugvány)

Ha már rendelkezünk otthon egy anyanövénnyel, és szeretnénk azt szaporítani, akkor azt egyszerűen megtehetjük hajtásról.

Ehhez szükségünk lesz egy 15 cm hosszú hajtásra, amit az anyanövényről vághatunk le. A hajtás legyen ceruzavastagságú. A dugványozást május környékére, de legkésőbb június-júliusra időzítsük.

A hajtásról vágjuk le az alsó leveleket majd ültetés előtt még mártsuk azt ültető hormonba, ami elősegíti a hortenzia gyökérzetének megerősödését, és gyors kifejlődését.

Az elültetett hajtást kezdetekben – míg nem hajtanak ki az első levelek – takarjuk le nejlonzacskóval, vagy áttetsző fóliával, és naponta egyszer szellőztessük át a növényt. A nejlonzacskót helyezzük úgy a növényre, hogy az ne érjen a leveleihez. Ügyeljünk arra, hogy a talaj (szaporító-közeg) mindig nedves legyen. Amikor már láthatóak az első levélkezdemények, a fóliát levehetjük a növényről.

Bugás hortenzia szaporítása tőosztással

A bugás hortenzia tőosztással is szaporítható. Ássunk ki egy hortenzia tövet, és azt válasszuk szét gyökérzetével együtt maximum három felé, majd ültessük el azokat a dugványozás lépései szerint.

Tőosztás hatására a növényt sokk érheti, így azt ősszel nyugalmi időben érdemes megtenni.

Érdekelnek a kerti díszfák, díszcserjék? Itt olvashatsz róluk még többet!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.2 / 5. Szavazatok: 69

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

“Bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) ültetése, igényei, gondozása” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .