Csüngő jázmin teleltetése

4.1
(19)

A csüngő jázmint hófehér, illatos virágairól ismerhetjük fel, melyeknek szirmai csillag alakúak.

Ez a Dél-Amerikából származó kúszónövény ősszel pompás kerekded formájú kékeslila termést hoz, viszont számunkra mérgező, ellenben gyönyörű szép látvánnyal párosul. Egy felakasztható kaspóba (ámpolnába) téve igazán szép látványt kelthet teraszunk, vagy erkélyünk részeként.

Elnevezése

A csüngő jázmin latin elnevezése a Solanum laxum. Jázmincsucsornak is nevezik, mivel közeli rokona a keserű csucsornak. A jázmin elnevezés nem a fajt tükrözi, valójában a burgonyafélék családjába tartozik. Korábbi (szinonim) elnevezése még a Solanum jasminoides volt.

Jellemzői

Évelő, örökzöld növény, melynek virágzása nyár közepétől várható. 2 cm-es virágokat hoz, indái akár 4-6 méteresek is lehetnek. Rendkívül gyorsan növekszik.

A növény részei mérgezőek. Levelei fényesek, hullámosak, sötétzöld színűek.

Kedveli a szűrt fényt, télen a -4 fokot még elviseli.

Csüngő jázmin virága
Csüngő jázmin csillag alakú virágai és örökzöld levelei

Csüngő jázmin gondozása

Futónövényként felfuttathatjuk egy rácsra, amire a növény magától rá tud tekeredni, vagy bármilyen futónövények számára kialakított támasztékra, de hagyhatjuk egyszerűen csak leomlóan növekedni, igaz így bokrosabb hatást kelt majd.

A csüngő jázmin nem túl érzékeny a talaj minőségére, de az legyen jó vízáteresztő, és lehetőleg rendszeresen nedves, mivel a növény vízigényes, főleg a nyári időszakban. Ha virágzást serkentő tápoldattal látjuk el, akkor nagyobb virághozamra számíthatunk.

A növény kedveli az félárnyékosabb helyeket is, de némi szoktatás után a közvetlen napsütés sem veti meg.

Csüngő jázmin teleltetése

Igaz, hogy a csüngő jázmin akár -4 Celsius fokig is bírja a téli hideget, de ne várjuk meg, hogy elfagyjon. Egy világos helyen, 10-15 fokos helységben tároljuk a tél folyamán, kevés öntözés mellett.

Tavasszal az oldalhajtásait vágjuk jól vissza, nyáron pedig, ha szaporítani szeretnénk azt félfás dugványozással tehetjük meg.

A dísznövények teleltetéséről itt találhatsz még több tippet

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 19

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .