Amarillisz teleltetése (Hippeastrum sp.)

4.1
(67)

Az amarillisz teleltetése kulcskérdése a bőséges virágzás eléréséhez.

Dísznövényként a Hippeastrum (lovagcsillag) nemzetség hibridjei terjedtek el, melyet a köznyelv (valójában tévesen) amarillisznek nevez.
Mindemellett a Hippeastrum növénynemzetség is az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik.

Nézzük, hogyan késztethetjük minden évben virágzásra ezeket a fantasztikus növényeket!

A téli időszak az amarillisznek a nyugalom, és a feltöltődés időszakát jelenti. A növény téli igényeinek figyelembevétele ugyanannyira fontos, mint a tavasz-nyári gondozása, mivel ez is befolyásolja majd a következő idényük virághozatalát. Így ha azt szeretnénk, hogy következő tavasszal kertünkben, vagy otthonunkban számtalan amarillisz tündököljön, akkor ne mulasszuk el a teleltetésüket sem, és teremtsük meg a növény számára azt a környezetet, hogy hagymái pihenni és regenerálódni tudjanak következő tavaszig.

Amarillisz hagyma felszedése

Ősszel, amikor az amarillisznek eljön az ideje, hogy téli pihenőt vegyen, levelei elkezdenek megsárgulni, és lassan elszáradnak. Ekkor jön el az idő a hagymája felszedésének.

Ilyenkor a hagymáit már ne locsoljuk tovább (augusztus végétől), és tegyük őket egy olyan helyre ahol szellőzni is tudnak. Ez lehet papírdoboz, de semmiképp ne műanyag zacskó, ahol nem járhatja át levegő és elrohadhatnak.

Nézzük meg, hogy hagymái nőttek-e tavasz óta. Ha igen, az jó hír, hisz ez az egyik feltétele, hogy jövőre is sok virágot hoz majd számunkra.

Amarillisz téli pihentetése

A pihentetési időszak a növény számára nagyon fontos. A legjobb, ha egész télen pihennek, de 8-10 hétig mindenféleképp nyugalmi állapotban kell lenniük. Fontos, hogy száraz, hűvös helyet (15 C fok körül) biztosítsunk számukra, és ha lehetséges sötétben teleljenek át. A növény így télen összpontosítani tud a hagymáira, és felkészülhet a tél végi, kora tavaszi kihajtásra.

amarillisz teleltetése utáni virágzás
Amarillisz teleltetése utáni virágözön

Amarillisz hajtatása, gondozása

Mikor közeleg a tavasz, és elkezdenek a hagymából kibújni az első kis virágkezdemények, nekiállhatunk az ültetésnek. Nézzük meg a hagymáink méretét, és ennek megfelelő nagyságú cserepet válasszunk neki, hogy a növény tavasztól nyárig kényelmesen nőni tudjon benne.

Az ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a hagyma felső egyharmad része kinn legyen a földből, ne dugjuk teljesen a földbe. Ezek után tegyük meleg helyre a cserepünket, de nem kell feltétlen még közvetlen fényben lennie. Öntözésük az első bimbó megjelenésétől ajánlatos.

Az amarillisz 60-80 cm-es, húsos virágszáron 4-5 darab, csodálatos, hatalmas, tölcséres virágot hoz, melyek 10-12 napig virítanak.

A nyár folyamán a zöld leveles növényt tegyük ki a szabadba, védett helyre, majd ősztől elölről kezdődhet a körforgás.

dísznövények teleltetéséről itt olvashatsz még többet!

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 67

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .