Dr. Pham Van Tan Portré – A tanító kertész

5
(12)

Pham Van Tan vietnámi születésű kertészmérnök-tanár a Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskolában.

Pham Van Tan

Nem csak magyarul beszél kitűnően, de a „diáknyelven” való kommunikációt is kiválóan elsajátította.

A dísznövénytermesztést és a virágkötészetet tanuló diákjaival remekül megtalálja a hangot, jól érzi magát a fiatalok között, tiszteli és szereti őket.

Törekvése, hogy megértse a kamaszkor sajátos problémáit hozzájárult, hogy kialakulhattak az őszinte, az egymásra odafigyelő beszélgetések a szünetben vagy tanórák után azokkal a tanulókkal, akik arra nyitottak, vagy igénylik a problémáik meghallgatását.

Az egyetemi tanulmányait Magyarországon folytatta, doktori fokozatát gyógynövény szakterületen szerezte meg.

Kezdetben kutatóként dolgozott a budakalászi Gyógynövény Kutató Intézetben, majd a Kertészeti Egyetem Növényélettan Tanszékén tudományos munkatársként és szakmai gyakorlatvezetőként tevékenykedett. Itt tapasztalta meg a gyakorlati foglalkozásokban rejlő szépséget és jól érezte magát a fiatal egyetemisták között.

Megtalálta a hivatását, ami arra az elhatározásra juttatta, hogy az évek során elsajátított tudását a szaktárgyak oktatásán keresztül adja át a következő fiatal nemzedéknek.

Magyarországra érkezése után kezdetben nagyon idegen volt számára az egzotikus növényvilágtól eltérő európai növényflóra, de lassan megszerette őket az egyetemi évek idején, a szakmai gyakorlatokon.

Az országjáró tanulmányi kirándulásokon ismerkedett a különböző dísznövény-, gyógynövény- és fűszernövény termesztő üzemek kultúráival, gyümölcs- és szőlőültetvényeivel.

Egyik hobbija a kertészkedés.

Kicsi, ház körüli kertjének gondozása, számára a pihenést jelenti, kikapcsolódást egy-egy nehéz munkanap után. A kert kialakítást úgy tervezte meg, hogy tavasztól őszig mindig örömét lelje az aktuálisan nyíló kedvencében.

Tavasszal hagymások pompáznak, nyáron a forró napokon a gyümölcsfák adnak árnyékot, ősszel a lombok gyönyörű színkavalkádja teremt látványt, télen a havas táj és a madáretetőket felkereső, ott együtt csemegéző cinkék, vörösbegyek, rozsdásfarkúak, fakopáncsok és a szépséges őszapóksürgés-forgása.

A tanító kertész kedvenc növénye a futórózsa, a lilaakác és egzotikus Távol-Kelet kertjeiből érkezett fagytűrő datolyaszilva (Diospyros kaki). Vietnami kertjükben többféle datolyaszilva faj van. Gazdag vitamin és hatóanyag tartalmuk miatt gyógynövényként termesztik. Az utóérett gyümölcsük alkalmas az immunrendszer erősítésére.

10 évvel ezelőtt magának is ültetett egy datolyaszilva fát, mely már több mint 5 éve évente hűségesen hozza a finomnál finomabb gyümölcseit. Virágkötőként, a rendkívül szép fényes bordó lombjából őszi dekorációt, mutatós koszorút készít.

Minden kertbarátnak jó szívvel ajánlja, hogy ültessen egyet ebből a nagyon szép, kevés gondozást igénylő, ízletes gyümölcsöt termő növényből!

Dr. Pham Van Tan képeiből:

Köszönjük az interjút! :) Kedves Tan, további jó egészséget és szakmai sikereket kívánunk, az oktatás és a növények szeretetében!

A portré írója Merényi Alexandra szakújságíró. Kertemviragom.hu dísznövényes honlapján további szuper riportokat olvashattok híres “Kertész arcokról“, és más növényes témákról is! Keressétek fel a blogot! :)

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 5 / 5. Szavazatok: 12

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .