Kardvirág ültetése (Gladiolus x cultorum)

4.1
(40)

A kardvirág (Gladiolus x gandavensis / Gladiolus x cultorum) hazánkban dísznövényként a 18. században terjedt el. Eredeti élőhelyén évelő növény, mely az évszázadok alatt többféle nevet is kapott: mezei dárdácska, dákosda, fegyverliliom, kedves madárliliom. Napjainkban viszont a kardvirág elnevezés néven ismerhetjük, mely a római kard szóból ered.

A kardvirág több kontinensen is elterjedt, nem csak Európában, és Ázsiában, de Dél-Afrikában is, ahol a legtöbb faja él.

Dísznövényként a melegebb éghajlatról származó hibrideket használjuk fel, de hazánkban is honos a Gladiolus nemzetség két faja:

Mocsári kardvirág (G. palustris) – Fokozottan védett faj

Réti kardvirág (G. imbricatus) – Védett faj

A gyönyörű virágú, termesztett fajtákat kerti dísznövényként, és vágott virágként használjuk fel nagy mennyiségben.

Kardvirág jellemzői

A kardvirág szára hagymagumókból növekszik, és nem ágazik el. Magasra növő növény, akár egy métert is elérheti. Levelei keskenyek, kard alakúak. Virágzata egyoldalas füzérvirágzat.

A termesztett fajták között többszínű, fodros szirmú, és teltvirágú fajták is előfordulnak szép számban.

A kardvirág gumók raktározó szerepet töltenek be, melyek elsősorban keményítőt raktároznak. Felszínükön 4-5 db száraz pikkelylevél található.

A hagymagumók kis gumókat nevelnek, melyek természetes szaporítóképletként is szolgálnak. Ezeket leválasztva házilag is szaporíthatjuk a kardvirágot.

Gyökérzete fonálszerű.

kardvirág hagyma
Kardvirág lapos, általában sárgás színű hagymagumói

Kardvirág környezeti igénye

A kardvirág jól bírja a különböző talajtípusokat, szinte mindenhol termeszthető, viszont a legkedvezőbb számára a laza szerkezetű, humuszban gazdag homokos vályogtalaj. Ha a talaj hidegebb akkor lehetséges, hogy lassabban fog kihajtani, illetve fejlődni. Ha túl kötött a talaj, esélyes hogy gombás betegséggel megfertőződhet, vagy levélzete nem fejlődik jól. Érdemes szélvédett helyre ültetni, főleg, ha vágott virágnak szeretnénk, mert nagyobb szél hatására a szár meghajlik, vagy eltörhet.

Fényigényes növény, így telepítéskor az árnyékos helyeket kerüljük.

A kardvirág hazánkban nem télálló, ezért októberben a hagymákat ki kell szedni a földből, és fagymentes helyen (optimálisan 6-8 Celsius fokon) kell tárolni következő tavaszig.

Kardvirág ültetése

A kardvirág hagymagumókat április első felében ültethetjük ki, egészen május végéig.

Válasszunk egy napos, szélvédett helyet.

A hagymagumókat 10-15 cm mélyen és egymástól 15-20 cm-re ültessük el a földbe. Ültetést követően várhatóan 3 hónapon belül hozza majd virágzatát.

kardvirág sárga virága
Kardvirág látványos virágai

Kardvirág gondozása

Hogy elkerüljük a lehetőségét annak, hogy a kardvirágunk valamilyen vírust, vagy gombás megbetegedést elkapjon, érdemes évente más-más helyre ültetnünk.

Ha még óvatosabbak akarunk lenni, akkor a hagymákat kiültetés előtt gombaölő szerrel érdemes átmosnunk.

Miután elvirágzott a kardvirág, ne vágjuk le rögtön a szárait, hagyjuk elszáradni, mivel ebben az időszakban tápanyagot raktároz a növény a következő évre. Miután teljesen elszáradt, azt követően vegyük ki a kardvirág gumót a földből (október környéke), és ezt követően vágjuk le az elszáradt részeket úgy, hogy hagyjunk meg belőle kb. 5 cm-t.

Szárítsuk meg a kardvirág hagymákat és csomagoljuk papírba, majd keressünk nekik egy fagymentes, szellős helyet, itt tároljuk őket tavaszig.

Ha azt szeretnénk, hogy nyár folyamán folyamatosan virágozzon kertünkben kardvirág, akkor több ütemben is – például kéthetente – ültethetjük őket.

A rendszeres öntözés fontos a kardvirágnak, főleg ha szárazság van. Az öntözés serkenti a növekedését is.

A növény meghálálja alkalmanként a fejtrágyázást is, amit összeköthetünk az öntözéssel.

Tetszett a cikk?

Adj nekünk 5 szívecskét, ha igen!

Jelenlegi állás: 4.1 / 5. Szavazatok: 40

Még nincs szavazat, légy te az első!

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

.

Kérjük mondd el, hogyan javíthatnánk rajta?

Szólj hozzá a Facebookkal!

hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .